Ouders en school

Minister van Bijsterveldt stelt dat veel ouders in een consumentenrol zijn terechtgekomen en wil dat ze, desnoods door minder te gaan werken, meer prioriteit aan kind en school geven (Ten eerste, 30 november).


Vraagt de minister zich niet af waardoor de ouders die consumentenrol vertonen? Is dat niet precies wat de overheid van ouders is gaan vragen: de school moest gaan concurreren met de andere scholen in de buurt, de scholen werden gewogen en gekeurd en de markt moest haar werk doen: ouders zouden kiezen voor de goede scholen en daarmee beter onderwijs afdwingen op alle scholen. Hetzelfde marktprincipe acht ze van toepassing op de docenten: als we de goede docenten bonussen gaan geven gaan ze beter hun best doen, zo werkt dat op de markt.


En nu is ze verbaasd dat de ouders zich die consumentenrol hebben eigen gemaakt? Dat (hoge)scholen voorbeeldig zijn gaan marktdenken was al gebleken: dé waarde van de markt is de euro, de norm is: zoveel mogelijk euro's verdienen. Als scholen dan creatieve manieren vinden om die waarde te bewerkstelligen, zijn we verbaasd en boos. Maar het is gewoon een aloud principe van zaaien en oogsten; ook met ouders die consumenten zijn geworden.


Ouders moeten van de minister meer thuis zijn om hun kinderen waarden en normen over te dragen. Ouders vervullen inderdaad een belangrijke voorbeeldrol voor hun kinderen. Maar ik mag hopen dat de minister de rol van de overheid niet over het hoofd ziet. Of ze de waarden nou bewust kiest of niet, met het gevoerde beleid doet ze aan waardenoverdracht.


De consumenten-ouders zijn de spiegel waar Van Bijsterveldt in kijkt. Heel hard roepen dat ouders het anders moeten doen helpt niet als ze zélf niet anders doet. Welke waarden draagt ze over met haar beleid van korten op scholen voor kinderen die (veel) extra aandacht nodig hebben?


En welke waarde zit er achter het invoeren van een prestatiebeloning voor docenten? 'Waarden en normen' is een gemakkelijke kreet, maar laat de minister eens bewust in de spiegel kijken.


Marijke van de Hel, Groningen,

Ouder en docent

Van Bijsterveldt heeft haar visie betreffende de rol van ouders in de scholing van een kind kenbaar gemaakt aan de Tweede Kamer: ouders moeten voortaan een grote rol innemen in de begeleiding van hun schoolgaande kind.


Ouders zijn de aangewezen personen om te motiveren en de ontwikkeling van hun kind te stimuleren. Laat ik voorop stellen dat mijns inziens opvoeden een taak is van ouders en niet van de leraar of lerares, normen en waarden moeten van huis uit worden meegegeven.


Ouders moeten tijd vrijmaken voor hun kind, ook als dit ten koste gaat van een baan of eigen sociale bezigheden. Het opvoeden kost nu eenmaal tijd en moeite en onderwijs speelt een essentiële rol in de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Een kind moet worden gestimuleerd het maximale uit zijn intelligentie te halen. Ouders die geen interesse tonen in de opleiding van hun kind schieten tekort in de opvoeding en verpesten zelfs mogelijk de beroepsmogelijkheden voor de toekomst door niet als rolmodel op te treden.


Ik ben achteraf erg blij dat bij mij thuis altijd iemand aanwezig was als ik uit school kwam om mij op te vangen, met mij te praten over mijn dag en mij te motiveren om tijd en moeite in mijn schoolwerk te steken. Wellicht was ik anders veel minder goed terechtgekomen. Elk kind moet de mogelijk krijgen om het maximale uit zijn intelligentie te halen.


Maartje Jacobs, Groningen, apotheker in opleiding

Mijn buurman zei altijd 'het onderwijs van mijn kinderen heb ik uitbesteed'. Ik denk dat het goed is voor kinderen om een onderscheid te voelen tussen buitenwereld, school, onderwijzers en derden enerzijds en gezin, ouders, broers, zussen anderzijds.


Het komt de ontwikkeling van een kind juist helemaal níét ten goede als ouders zich tot in de school gaan bemoeien met een kind. Daar op school leert het kind juist als onafhankelijk individu te functioneren. Thuis is veiligheid.


Roger van Montfort, Maastricht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden