Update

Ouders en leerlingen bezetten plots gesloten school Almere

Leerlingen van de International School Almere en hun ouders hebben vrijdagochtend het schoolgebouw bezet omdat ze het niet eens zijn met de sluiting van de internationale school.

null Beeld anp
Beeld anp

De International School Almere heeft per direct de deuren gesloten. Reden voor de sluiting zijn problemen met het vernieuwen van de onderwijslicentie, zei bestuurslid Sandra Rijnbach vrijdag.

De leerlingen hebben op briefjes die ze op de ramen hebben geplakt laten weten dat ze het schoolgebouw pas verlaten als de Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma hen persoonlijk belooft dat de school na de zomer weer opengaat. De sluiting kwam volkomen onverwacht voor ouders en leerlingen, die donderdagavond pas werden ingelicht.

Andere baan
De International School Almere richt zich op buitenlandse kinderen en telt momenteel ongeveer 200 leerlingen. Voor hen wordt druk gezocht naar plaatsen op andere scholen in de regio. De 23 personeelsleden van de internationale school moeten op zoek naar een andere baan.

Volgens Rijnbach reageerden de ouders en leerlingen donderdag emotioneel. 'Ze reageerden zoals je ook zou verwachten. Boos, verdrietig en er heerste onbegrip.'

Organisatorisch
De school moest dit jaar haar licentie vernieuwen, maar zou de afgelopen jaren organisatorisch een aantal zaken verkeerd aan hebben gepakt. Volgens Rijnbach eiste het ministerie van Onderwijs dat er voor 1 augustus orde op zaken werd gesteld, maar lukt het de school niet om die deadline te halen. Omdat ook een deel van de subsidie weg dreigt te vallen, zag de school zich genoodzaakt de deuren op slot te doen.

Volgens de Onderwijsinspectie is van verreweg de meeste leerlingen niet duidelijk of de speciale subsidie die de school voor hen krijgt, wel terecht is. Leerlingen moeten namelijk een tijd in het buitenland op school hebben gezeten, of buitenlandse ouders hebben die in of vlak bij Nederland werken.

Slechts 1 van de 146 scholieren voldoet aan die eis om bekostiging voor deze internationale vorm van onderwijs te krijgen. 20 leerlingen voldoen hier niet aan, van de andere 125 is hun achtergrond niet duidelijk. 'Mogelijk voldoen ze wel aan de criteria, maar de leerlingendossiers bevatten hiervoor geen onderbouwing', concludeerde de Onderwijsinspectie eerder in een rapport. Daarnaast was er onduidelijkheid over de eigendomsstructuur van de school.

Voorwaarden
Het ministerie van Onderwijs had in augustus al bij de school benadrukt dat de licentie die het recht op de speciale subsidies bewijst, verliep. 'De school heeft afgelopen mei een nieuwe licentie aangevraagd, maar toen werd dus niet aan alle voorwaarden voldaan', aldus een woordvoerder. Volgens hem heeft het ministerie de kwestie van de eigendomsstructuur meerdere malen aangekaart bij de school. 'Een oplossing heeft het bestuur toen niet gevonden.'

Het ministerie betreurt het dat 'deze school door onverstandige besluiten van het vorige bestuur van vóór 2012' de deuren moet sluiten. 'En het feit dat dit besluit pas 2 dagen voordat de zomervakantie begint, is genomen, maakt het voor ouders, leerlingen en personeel extra wrang.' Staatssecretaris Sander Dekker verwacht van zowel het bestuur als van de onderwijswethouder volle inzet om leerlingen zo snel mogelijk een goede plek op een andere school aan te bieden.

Twee jaar geleden betrok de school nog een gloednieuw gebouw in Almere-Poort. Het 8 miljoen euro kostende pand is prominent gelegen langs het spoor en valt mede op door het basketbalveld op het dak. Verwacht wordt dat het gebouw de verhuur in gaat.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden