Ouders eisen bij rechter zorg voor gestoorde zoon

Zes jaar geleden veroordeelde de rechter de psychisch gestoorde Martijn tot tbs. Niet omdat hij een zware crimineel was, maar geen enkele psychiatrische kliniek had plek....

De ouders van een 30-jarige psychisch gestoorde man spannen een kort geding aan tegen de staat om passende zorg voor hem af te dwingen. De man is geen zware crimineel, maar verblijft al vijf jaar in een tbs-instelling omdat in geen enkele psychiatrische kliniek plek voor hem is. Hij gaat nu volgens zijn behandelaars alleen maar achteruit.

Vrijdag vorderde de officier van justitie in Dordrecht opnieuw verlenging van de tbs. 'Uit wanhoop', zei ze, omdat nergens anders een voorziening is te vinden. 'Hij wordt vermalen tussen Justitie en Volksgezondheid', aldus mr.A. Fabisch, de advocaat van de ouders. 'Uit nood is hij geparkeerd in de tbs.'

De man verbleef jarenlang in verschillende instellingen, maar was vanwege zijn agressie nergens te handhaven. Op advies van de politie besloten zijn ouders eind 1993 ten einde raad aangifte tegen hem te doen om behandeling af te dwingen.

Hij kreeg geen gevangenisstraf, het Pieter Baan Centrum adviseerde tbs. De man verblijft nu in een forensisch-psychiatrische kliniek in Assen.

Zijn ouders dachten aanvankelijk dat de door justitie opgelegde behandeling hun zoon goed zou doen, maar ze zijn daar nu van teruggekomen.

Volgens zijn behandelaars is het beter als hij in een kleine groep wordt geplaatst. De Altrechtgroep in Utrecht heeft al in 1998 toegezegd hem te willen plaatsen in een nieuw te bouwen longstay-afdeling.

Toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een bouwvergunning laat echter op zich wachten. Zijn ouders vinden dat er snel een oplossing moet komen.

Volgens psychiater dr. P. van Panhuis komt het veel vaker voor dat psychiatrische patiënten na het plegen van een relatief licht vergrijp in een tbs-instelling belanden. Van Panhuis promoveerde drie jaar geleden op een onderzoek naar psychotische patiënten in de tbs.

Zijn conclusie: de tbs-klinieken hebben de asielfunctie van de psychiatrische instellingen overgenomen. 'Veel tbs-gestelden verblijven ten onrechte in een dure, zwaarbewaakte instelling omdat daarbuiten voor hen geen plek meer is', aldus psychiater Van Panhuis.

De afgelopen jaren is steeds meer de nadruk komen te liggen op ambulante behandeling van psychiatrische patiënten. Ze dienden niet meer te worden afgezonderd, maar moesten met behulp van medicijnen in de gewone samenleving overleven. Van Panhuis: 'Als het dan niet gaat en de patiënt pleegt een delict, dan kan de rechter om de samenleving te beschermen vaak niets anders dan tbs opleggen. Dat leidt tot schrijnende situaties.'

De gewone psychiatrische instellingen doen hun best, maar kunnen de opvang van gestoorde delinquenten niet aan, zegt hij. Hij pleit voor het opzetten van speciale gesloten klinieken, die het gat dichten tussen tbs-instellingen en psychiatrische klinieken. De rechter moet de wettelijke mogelijkheid hebben patiënten daar te plaatsen en na een jaar, net als bij de tbs, te toetsen of de plaatsing moet worden verlengd.

Na ontslag uit die kliniek moet de patiënt terecht kunnen in een beschermde woonvorm, zegt Van Panhuis, waar toezicht is op gedrag en medicijninname. Ook dat toezicht moet volgens hem wettelijk worden geregeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden