Nieuws

Ouders doodgeschoten Duitse influencer dienen klacht in tegen korpschef Paauw

De ouders van de 23-jarige Duitse influencer die vorig jaar in verwarde toestand door de Amsterdamse politie werd doodgeschoten, dienen een klacht in tegen de Amsterdamse korpschef Frank Paauw. Hij stelde twee dagen na de schietpartij in Het Parool dat ‘een agent door de verdachte met een mes in zijn vest is gestoken’.

Maud Effting en Mark Misérus
Sammy Baker Beeld
Sammy Baker

Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat het betreffende politievest onbeschadigd is, zegt advocaat Richard Korver die de ouders bijstaat. Volgens Korver, die beschikt over het onderzoeksdossier, hebben forensisch experts in opdracht van de Rijksrecherche het vest van de agent tot tweemaal toe onderzocht, maar tot tweemaal toe geen beschadigingen gevonden. De ouders willen daarom dat Paauw zijn woorden terugneemt.

De 23-jarige Sammy Baker, student, fitness-influencer en model, zat vorig jaar op 13 augustus in verwarde toestand in ondergoed en T-shirt in de bosjes in een Amsterdamse binnentuin. Drie dagen daarvoor was hij met vrienden naar Amsterdam gekomen voor zijn verjaardag. Samen met hen blowde hij en at hij spacecake, waardoor hij vermoedelijk in een psychose raakte. Daarna raakten zijn vrienden hem kwijt.

In de binnentuin in Amsterdam-West bleek Baker een mes bij zich te hebben. Er stonden vijf agenten in de binnentuin. Aanvankelijk probeerden ze hem te kalmeren en te bewegen het mes weg te gooien. Maar toen Baker rustig begon te lopen, met het mes op zijn keel, rende een hondengeleider van achteren op hem af met een politiehond. De hond liep hem echter voorbij, waarop de hondengeleider alsnog probeerde hem naar de grond te werken.

In de worsteling die ontstond, werd Sammy Baker met tenminste drie kogels doodgeschoten. In totaal schoot de politie vier keer. Baker overleed ter plekke. Van het incident werd een filmpje gemaakt, dat op YouTube staat.

Voor zijn beurt gesproken

Advocaat Korver vindt dat Paauw voor zijn beurt heeft gesproken door te zeggen dat een agent in zijn vest was gestoken. Hij stelt dat de opmerking van de korpschef het onderzoek kan hebben beïnvloed. ‘Deze agenten vallen onder Paauw. Zij zullen hierna niet meer tegen de Rijksrecherche durven zeggen: het zat toch anders. Het zou Paauw sieren als hij zijn excuses hiervoor aanbood.’

Mogelijk hebben de agenten zich tijdens de worsteling bedreigd gevoeld door de verwarde Baker en het mes dat hij bij zich had. Tijdens de worsteling met de agent die hem van achteren verraste, zwaaide hij met zijn armen. Het mes had een lemmet van 7 centimeter, aldus advocaat Korver. De officier van justitie heeft Korver laten weten dat het feit dat er geen beschadigingen aan het steekvest zijn gevonden, volgens haar niet zou hoeven betekenen dat het vest niet is geraakt.

Politiecommissaris Paauw kan op dit moment niet reageren, omdat de politie zelf onderwerp van onderzoek is en niet over het onderzoeksdossier beschikt. Ook heeft de officier van justitie nog geen beslissing genomen over het eventueel vervolgen van de betrokken agenten. Deze beslissing volgt volgens het Openbaar Ministerie ‘op zeer korte termijn’.

Psycholance

In documenten die door de Volkskrant zijn ingezien, stelt de officier van justitie dat Sammy Baker op beelden van het incident in het Duits om een arts vraagt. De ouders van Sammy Baker hebben bij de rechter deze week een verzoek ingediend om een extra getuige en twee getuige-deskundigen te horen. Zij zeggen sterke aanwijzingen te hebben dat tijdens het incident een psycholance aanwezig was, een psychiatrische ambulance die wordt ingezet bij personen met verward gedrag en. De ouders hebben gevraagd om de chauffeur van de psycholance, een psychiater en een politiewetenschapper te horen.

Het personeel van de psycholance wilde hulp verlenen aan Baker, maar kon volgens de ouders niet overgaan tot handelen. ‘Ze mochten pas bij onze zoon komen, toen hij al neergeschoten was’, zegt moeder Justine Seewald. Om het onderzoek ‘zuiver te houden’, willen ouders en advocaat niet meer over de toedracht hiervan kwijt. Ambulance Amsterdam zegt om privacyredenen niet te kunnen ingaan op de inzet van de psycholance.

Sammy Baker en moeder Justine. Beeld Familiefoto
Sammy Baker en moeder Justine.Beeld Familiefoto

In Het Parool uitte crisispsychiater Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, achteraf forse kritiek op het handelen van de politie. Hij stelde dat de agenten niet de-escalerend hadden opgetreden. ‘Er zijn veel agenten die door elkaar instructies roepen, op agressieve toon. De getrokken pistolen werken escalerend. Vervolgens valt één agent de man onverwacht in de rug aan.’ Volgens Prinsen zijn agenten nauwelijks opgeleid om bedreigende situaties met verwarde personen te ontzenuwen.

Korver stelt dat het onderzoek van de Rijksrecherche te nauw is. ‘Eigenlijk wordt alleen onderzocht of die agenten hun wapen hadden mogen gebruiken. Al het andere niet. Dus niet: waarom stuur je iemand met een politiehond erop af? Waarom hebben twee agenten hem niet meteen overmeesterd toen ze pepperspray gebruikten? Waarom is niet gezegd: wapens weg? Is er wel goed gecommuniceerd met de meldkamer?’

‘We leven mee met de familie en hun verdriet. Voor alle betrokkenen is dit een heftige en emotionele gebeurtenis’, laat de Amsterdamse politie weten. De politie zegt ‘graag’ te willen reageren op alle openstaande vragen, wanneer het onderzoek is afgerond ‘en alle feiten en omstandigheden bekend zijn’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden