Ouders alerter op alcoholmisbruik kinderen

Tien jaar geleden zetten ouders hun kinderen nog weleens onder de koude douche als ze stomdronken thuiskwamen. Tegenwoordig gaan ze sneller naar de eerste hulp. Het verklaart mede de stijgende cijfers onder jongeren die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen.

Willem Van Ewijk
Foto ter illustratie. Beeld anp
Foto ter illustratie.Beeld anp

In 2014 werden 783 jongeren met spoed opgenomen, zeventig meer dan in 2013. Voor het eerst gaat het hierbij om meer meisjes dan jongens. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK) en het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP). In 2007 waren er nog 297 opnamen, in 2009 al 500.

'Omdat ouders zich nu bewuster zijn van de schade die alcohol kan toebrengen aan de gezondheid, zijn ze eerder geneigd met hun kind naar het ziekenhuis te gaan', zegt Margreet de Looze, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. Zij werkte aan een gezaghebbend rapport voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO naar alcoholgebruik onder jongeren in Europa, Canada en de Verenigde Staten.

De Looze schrijft die ontwikkeling toe aan de overheidscampagnes die zich richten op de rol van de ouders. In 2003 bleek uit onderzoek dat Nederland een van de koplopers was in Europa bij alcoholgebruik onder jongeren. Daarop begon de overheid in 2005 met overheidscampagnes om alcoholgebruik tegen te gaan.

Grenzen

Ouders zijn tegenwoordig alerter op het drankgebruik van hun kinderen en stellen steeds vaker grenzen. Dat heeft effect, want jongeren drinken steeds minder alcohol. In 2003 zei 70 procent van de 12-jarigen al eens alcohol gedronken te hebben. Nu is dat nog maar 17 procent, constateerde De Looze.

'Ook de verhoging van de minimumleeftijd voor alcoholgebruik van 16 naar 18 jaar heeft hieraan bijgedragen', zegt Reinout Wiers, hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie aan de Universiteit van Amsterdam. 'Als alcohol is toegestaan vanaf 18, wordt een kind dat op zijn 16de al drinkt problematischer gevonden.'

Kinderarts Nico van der Lely bevestigt de veranderde houding van de ouders die naar de alcoholpoli komen. Ze keuren het gedrag van hun kinderen sneller af dan vroeger. Het gaat mis als kinderen zich aan het zicht van de ouders weten te onttrekken, meent Van der Lely, die al jaren ten strijde trekt tegen alcoholgebruik onder kinderen.

Hij vindt dat het nog veel moeilijker moet worden om aan alcohol te komen. Pubers weten dat alcohol slecht voor ze is, maar drinken toch. 'Ze krijgen hun alcohol in het park of op feestjes van oudere jongeren.' De cijfers van jongeren die op de eerste hulp terechtkomen zijn nog steeds te hoog, al gelooft Van der Lely dat sprake is van een ommekeer. Hij verwacht dat het aantal opnamen over een aantal jaar sterk zal dalen. 'Het is een zaak van de lange adem.'

Reclame

Het zou helpen als het Nederlandse alcoholbeleid nog strenger wordt, vindt Peter Anderson, bijzonder hoogleraar Alcohol en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht. Volgens hem is het nog steeds te vrijblijvend. Er moeten strengere regels komen voor alcoholreclame. Nederland kan wat dit betreft een voorbeeld nemen aan Frankrijk, meent hij. Daar mogen in reclame alleen de kenmerken van een drank worden genoemd, niet dat drank ook lekker is.

Dat is in Nederland anders. Hier vertellen reclames van bijvoorbeeld biermerken dat het zou verbroederen en dat het mannelijk is om te drinken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden