Ouderenpartijen zien 8 maart als testcase

Ten onder gaan aan je eigen succes. Is er iets mooiers? Ja, blijven voortbestaan...

Jet Nijpels, de politiek leider van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) dat in mei vanuit het niets met zes zetels in de Tweede Kamer kwam, zal de betekenis van de statenverkiezingen niet kleiner maken dan ze is. Hoe de uitslag voor haar partij ook moge uitvallen. 'Voor mij is het een test om te zien of het AOV een eendagsvlieg is.'

Bij de kamerverkiezingen van mei vorig jaar koos 13 procent van de 65-plussers voor een van de ouderenpartijen. Het waren vooral traditionele CDA- en PvdA-kiezers die hun stem uitbrachten op het AOV of de Unie 55+. Ze waren boos over het gedonder rond de AOW, de ziektekosten, de bejaardenoorden, kortom, over het feit dat de politiek ze afschreef en met ze solde.

Nu, tien maanden later en in het zicht van de statenverkiezingen, beijveren de grote partijen zich om het de ouderen naar de zin te maken. Zo is het schrappen van de toeslag voor een AOW'er met een jongere partner van de baan. Toen het AOV najaar 1994 een zacht geformuleerde motie indiende om die maatregel opnieuw te bekijken, ondervond de partij alleen steun van het CDA. Inmiddels vindt het kabinet - van PvdA, VVD en D66 - de maatregel bij nader inzien ook onrechtvaardig. Er ligt nu een alternatief voorstel op tafel.

'Van sommige dingen moeten we nog afwachten of ze na 8 maart doorgaan', stelt Nijpels.

Vaststaat dat het electoraat van het AOV zich vanzelf aanvult. Een hele hoop mensen worden oud. Daar hoef je als partij niets aan te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.