Ouderenpartij 50Plus verstrikt in web van beschuldigingen

In de peilingen is 50Plus intussen groter dan de PvdA, maar achter de schermen woedt er ruzie binnen de ouderenpartij. In een vergadering van landelijke en provinciale politici wordt vandaag besloten of het bestuur moet vertrekken. Het zou twee leden, waaronder de oprichter van de lokale pendant Ouderen Politiek Actief (OPA), onterecht uit de partij hebben gezet.

50Plus-fractievoorzitter Henk Krol in de Tweede Kamer.Beeld anp

Nadat 50Plus besloot de gemeenteraadsverkiezingen over te slaan, bracht Dick Schouw lokale ouderenpartijen bij elkaar onder de naam OPA. Daarmee is hij de stokebrand gebleken waarvoor 50Plus-oprichter Jan Nagel altijd heeft gevreesd.

Officieel opgericht
Heel voorzichtig probeerde Nagel zijn partij op te bouwen. Pas toen zich duizend aspirant-leden hadden gemeld werd 50Plus officieel opgericht. Zo zouden onruststokers geen vat krijgen op 50Plus. De rijen zouden gesloten blijven. Dat is nu definitief mislukt.

De partij heeft zich verstrikt in een web van beschuldigingen. Het partijbestuur verwijt Dick Schouw, oprichter van OPA, dat hij 'de grenzen die de partij heeft vastgesteld meerdere malen heeft overschreden'. Adriana Hernández, bestuurslid van 50Plus maar ook de vriendin van Schouw, wordt beschuldigd van 'integriteitsschending'. In ruil voor een tweede plaats op de kandidatenlijst van de Europese verkiezingen zou ze ervoor zorgen dat de partij van haar vriend niet zou meedoen aan de landelijke verkiezingen.

Maar Schouw en Hernández legden zich niet zomaar bij hun verwijdering neer. Schouw kent goed de weg in 50Plus. Hij was erg actief tijdens de laatste verkiezingscampagne. Daardoor kent hij veel provinciale bestuurders en leden van de Provinciale Staten. Laten zij nu net een besluit nemen over het royement van het tweetal.

Te driest geopereerd
In Zuid-Holland vond het stel gehoor. Die afdeling beschuldigt het bestuur ervan te driest te hebben geopereerd. 'Deze kwestie is niet erg gelukkig en onjuist afgehandeld', staat in een brief van de afdeling Zuid-Holland aan het partijbestuur. Er zou te vlug zijn besloten om de twee uit de partij te kieperen. De volksvertegenwoordigers wisten er niet eens van. De beschuldigingen leiden in de brief van Zuid-Holland tot een onomwonden conclusie. 'Het bestuur van 50Plus vindt dat u uw positie moet heroverwegen.' Opstappen, dus.

Ook in Flevoland neemt men aanstoot aan het bestuursbesluit. Erik Boshuijzen, lid van de Provinciale Staten in Flevoland, durft het hardop te zeggen. 'Er was niet eens een formele bestuursvergadering. Vier dames uit het Brabantse gingen bij elkaar zitten en namen dit besluit. Een verkeerd besluit. Ze hebben Schouw en Hernández niet in staat gesteld zichzelf te verweren.'

Ter verdediging van Hernández voeren sommigen aan dat ze een beetje onhandig was, meer niet. Ze belde Henk Krol op om te vertellen wat er zou gaan gebeuren op de dag dat OPA van start zou gaan. In dat geprek vroeg ze of Krol een goed woordje voor haar wilde doen voor de Europese verkiezingen. Het een zou niets met het ander te maken hebben. Van chantage zou geen sprake zijn.

Valselijk beschuldigd
Van Schouw kun je zonder meer zeggen dat hij valselijk beschuldigd is, meent Boshuijzen. 'Hem wordt verweten een nieuwe partij op te richten. Maar dat is gewoon niet waar. Hij coördineert lokale partijen die het liefst mee hadden willen doen onder de vlag van 50Plus. Hij bewijst 50Plus hier juist een dienst mee.'

Andere provinciale afdelingen, zoals Zeeland, kiezen partij voor het bestuur.

Achter de schermen van 50Plus woedt een knallende ruzie. Het bestuur zou twee leden ten onrechte uit de partij hebben gezet. Het ligt nu zelf onder vuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden