Ouderenkeuring rijbewijs mogelijk van de baan

De medische keuring voor het rijbewijs moet eenvoudiger en sneller worden. Dat vindt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Ook gaat haar departement kijken naar mogelijke afschaffing van de seniorenkeuring.

Archieffoto Beeld Thinkstock
ArchieffotoBeeld Thinkstock

De bewindsvrouw stuurt vandaag een onderzoek naar de Tweede Kamer dat het bureau Andersson Elffers Felix deed naar de keuring. Er is al een wetsvoorstel dat voorziet in een verhoging van de keuringsleeftijd van 70 naar 75 jaar, maar onderzocht wordt nu hoe de verkeersveiligheid zonder keuring kan worden gehandhaafd.

Ook wil de minister dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nog dit jaar uitzoekt of rijtesten vaker de medische keuring kunnen vervangen. Voor een beoordeling van de medische rijvaardigheid moeten mensen nu meerdere stappen ondernemen en dat kost allemaal maar tijd en geld, zegt ze.

Verder vindt ze de suggestie van het onderzoeksbureau van een 'one stop center' interessant: een plek voor alle keuringen tegelijk. Dan kan de chauffeur in één dag uitsluitsel krijgen over de geschiktheid om te rijden, in plaats van de huidige maximaal 16 weken. Het CBR gaat een proef doen.

De leeftijdskeuring kan de seniorenbond ANBO niet snel genoeg worden afgeschaft. De club was altijd al tegen, omdat ze het leefdtijdscriterium 'willekeurig' vindt. 'De aandoening moet leidraad zijn, niet de leeftijd', stelt een woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden