Ouderenbeleid Terpstra blijft Kamer ergeren

Staatssecretaris Terpstra van Welzijn is er gisteren niet in geslaagd de ergernis van de Tweede Kamer over haar ouderenbeleid weg te nemen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Tijdens een debat dat door vrijwel alle fracties als 'onprettig en naar' werd gekarakteriseerd, werd Terpstra hard aangepakt. Van der Heijden van het CDA, de grootste oppositiepartij: 'U komt altijd voor de ouderen op, maar u laat ze nu in de steek. U erkent dat er geld tekort is, maar vervolgens kunt u dat geld niet leveren. Daarvoor moet u zich verantwoorden.'

Over de financiering van de bejaardenoorden ligt Terpstra al bijna een jaar overhoop met de provincies en de vier grote steden. Die krijgen subsidie van het ministerie van VWS voor de exploitatie van die tehuizen. Maar vanaf volgend jaar worden de oorden bekostigd uit de AWBZ-verzekering. De Kamer is het met dat plan eens. De provincies en de grote steden vrezen echter dat de bejaardenoorden door die overheveling zoveel geld tekort zullen komen, dat er duizenden plaatsen verdwijnen.

Volgens de provincies kan dat worden voorkomen als Terpstra garandeert dat er ruim 70 miljoen extra beschikbaar komt. Maar de bewindsvrouw houdt tot dusver voet bij stuk: er wordt niet bezuinigd en er komt geen extra geld.

De sfeer tussen haar en de provincies is vanaf het begin verziekt geraakt doordat het ministerie van VWS hen niet duidelijk heeft ingelicht over het geld dat in 1997 beschikbaar is. Terpstra geeft dat wel toe, maar is de provincies vervolgens niet voldoende tegemoet gekomen. Dat is althans het oordeel van de provincies. De Tweede en ook de Eerste Kamer delen dat standpunt.

'Waar twee vechten, hebben twee schuld, maar de percentages schuld kunnen verschillen', zei gisteren het Kamerlid Van Boxtel van D66. 'Treurig dat we al tien maanden bezig zijn. Het procesmanagement van het departement verdient geen schoonheidsprijs.' Vliegenthart (PvdA), die Terpstra het meest aanviel, toonde zich allerminst overtuigd door de argumenten van de staatssecretaris. 'U maakt ons vooral duidelijk dat behoud van capaciteit in de bejaardenoorden onmogelijk is met het geld dat u beschikbaar stelt', zei ze.

Kamer en staatssecretaris zijn het erover eens dat de komende jaren vrijwel automatisch negenduizend plaatsen zullen verdwijnen uit de bejaardenoorden. De animo voor de oorden loopt al jaren terug, steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Maar het aantal bedden moet niet nóg verder teruglopen. Als Terpstra de hand op de knip houdt, komen hulpbehoevende ouderen echt in de knel, vreest de Kamer, met uitzondering van de VVD, Terpstra's eigen partij.

Het kamerlid Van der Vlies (SGP) verwoordde de stemming het hardst. 'In de bejaardenoorden gaat vijf miljard om. Moet je nu een veranderingsproces laten stagneren om een bedrag van 70 miljoen? Het zou gênant zijn als bejaardenoorden daardoor in de problemen zouden komen. Ik erger me aan dit gedoe. Afkaarten die handel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden