Ouderen werkten vaak langer dan dertig jaar

Hoogleraar Kees Schuyt verwijt (Reflex, 5 februari) zijn generatiegenoten (vijftigers) gebrek aan verantwoordelijkheid. Deze generatie heeft de brutaliteit om nog twintig jaar allerlei leuke dingen te willen gaan doen....

Ik ben op mijn 16de gaan werken in een machinefabriek. Alleen een vrije zaterdagmiddag, en daarnaast een lerarenopleiding volgen in de avonduren. Nadien les gaan geven in het technisch onderwijs, ook niet altijd het gemakkelijkste beroep. Veel generatiegenoten hebben op dezelfde manier aan hun carrière moeten werken. Met name diegenen die niet uit de meest bevoorrechte gezinnen kwamen. De stelling van Schuyt dat aan jongeren tegenwoordig op het gebied van werk heel wat hogere eisen worden gesteld, is dan ook discutabel. Het zijn uiteraard andere en ook hoge eisen die thans worden gesteld.

Nu ik dan ruim 45 jaar heb gewerkt, altijd trouw mijn niet onaanzienlijke premies heb betaald, vrijwel niet ziek ben geweest en de samenleving dus weinig heb gekost, moet ik van Schuyt horen dat ik onverantwoordelijk bezig zou zijn wanneer ik nu gebruik wens te maken van de mogelijkheid om nog een aantal jaren andere en hopelijk leuke dingen te gaan doen. Wanneer Schuyt zegt dat de arbeidsperiode is ingekrompen tot dertig jaar dan spreekt hij misschien voor zichzelf, maar niet voor mij en veel van mijn generatiegenoten.

Wat mij betreft worden we hier zeer ten onrechte aangesproken op onze verantwoordelijkheid.

RIDDERKERK B. van den Berg

Bouwplaats

Na het lezen van het artikel 'De valkuil der vergrijzing' zou ik Kees Schuyt willen voorstellen om op zijn 57ste jaar eens een jaar mee te werken op een willekeurige bouwplaats ergens in Nederland in weer en wind (mijn man is timmerman). Daarna graag zijn mening over het solidariteitsgevoel!

LISSE Marian Turnhout

Betaald

De schrijver van 'Generatiebewust' (de Volkskrant, 3 februari) pleit ervoor, conform het advies van de WRR, om de 'grijze golf' te laten meebetalen aan de stijgende kosten van AOW en gezondheidszorg voor ouderen. Wéér zo'n opborreling uit de 'groene grondzee', dacht ik eerst. Maar dan maak ik mij schuldig aan dezelfde categoriale denkwijze, hetgeen strijdig is met een maatschappijvisie, gebaseerd op solidariteit. Zijn wij 60+'ers dan zo solidair?

Ik dacht van wel. Wij zijn de eerste generatie die gedurende de hele loopbaan AOW-premie hebben betaald voor de ouderen. Dat was voor ons vanzelfsprekend, want zij hebben het na-oorlogse Nederland weer op poten gezet.

En wij dan? Velen van ons begonnen op 12- of 13-jarige leeftijd aan het arbeidsproces. Zij die studeerden, vaak in eigen tijd na een werkweek van 45 uur, betaalden dat zelf. Van een eigen huis en een auto werd door jongeren wel gedroomd, maar de inkomens waren daarvoor in het algemeen te laag. De tweede na-oorlogse generatie heeft de welvaartsstaat uitgebouwd, waarvan ook de jongeren van nu profiteren. Er zijn nog nooit zoveel huizen gekocht, auto's bereden en dure vakanties gehouden als in deze tijd.

Dat schept voor de jongeren ook verplichtingen en velen realiseren zich dat. Moeten zij dan voor de genoemde stijgende lasten opdraaien? Volgens mij ten dele. Als wij belastingmeevallers benutten om de staatsschuld vervroegd af te lossen, sparen wij op den duur miljarden aan rente uit. Dat geld en de belastingopbrengst als gevolg van productiviteitsgroei door automatisering kunnen de toekomstige ouderenzorg betaalbaar houden. Dan blijft er ruimte en tijd over voor de 'grijzen' om de 'groenen' te verwennen met oppasdiensten, schenkingen, legaten en wat dies meer zij. Zijn de ouderen-van-nu solidair of niet?

DIEPENHEIM H.J. Vonk

Avondstudie

In het onlangs verschenen rapport van de WRR over de AOW wordt onder meer gepleit voor het langer doorwerken door ouderen en het na de pensionering mee laten betalen aan de AOW. Het argument voor het eerste is dat mensen op steeds latere leeftijd gaan werken. Er zijn echter ook mensen als ik die op hun 19de zijn gaan werken en door een jarenlange avondstudie iets bereikt hebben. Is het rechtvaardig dat deze groep ook tot zijn 65ste moeten werken?

Nee dus; er zou veel meer naar het aantal gewerkte jaren moet worden gekeken. Vroeg begonnen (ook met belasting en AOW betalen!) = vroeger stoppen; later begonnen (en op staatskosten gestudeerd!) = langer doorwerken.

Het tweede voorstel moet eveneens genuanceerd worden bekeken. De volgende generaties zullen over enkele tientallen jaren de huizen erven die mijn generatie (veertiger) thans aan het afbetalen is. Stel u voor wat een kapitaalkrachtige generatie dit zal worden! Het moet mogelijk zijn dit op een creatieve wijze in te zetten voor de oudedagsvoorziening.

NIEUWERKERK A/D IJSSEL

G.F. Groffen

Actief

Frank Kalshoven pleit voor het aflossen van de staatsschuld om de collectieve lasten van morgen te kunnen betalen (Economie, 5 februari). 'Verhef het tot thema van de linkse politiek.' Van harte ondersteund. Bovendien: laat men ophouden met de onzin om ouderen in een eigen politieke partij te stoppen. Staakt het oprichten van een ouderenomroep.

Ouderen moeten actief zijn in de bestaande partijen. Bepleit daar het verlagen van de staatsschuld. Opdat later de collectieve lasten, die door de vergrijzing hoger worden, kunnen worden betaald zonder doorberekening naar de werkenden. Durf de euforie van economische opleving te vervangen door verstandig lange-termijn-denken.

MAASSLUIS L. Timmermans

Werkgever

Langer doorwerken en daarmee meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, is de boodschap van Kees Schuyt. En ik kan me daarbij wel wat voorstellen met al die blakende vijftigers en hun aftellen van de jaren dat ze nog moeten. Maar Schuyt noemt de werkgevers niet.

Mijn stelling is dat een werkgever niemand van boven de veertig meer aanneemt. Weliswaar ontvang je Intermediair tot 45 jaar, maar een hoofd P & O rekende mij enige jaren geleden al voor dat ouderenbeleid en daarmee problemenbeleid bij 35 jaar begint. Hij zag aanname van werknemers boven 35 als een te groot bedrijfsrisico. En de arbeidsmobiliteit boven 40 jaar is inderdaad marginaal. Maar het meest recente voorbeeld zag ik recentelijk in de plaatselijke bouwmarkt.

Medewerkers van 18 tot 30 jaar gevraagd. Alleen konden de aanwezige jongelui mij niet adviseren over de aan te schaffen materialen. Wat had ik graag dat er een ervaren bouwvakker of klusjesman tussen had gelopen. Langer doorwerken? Hoe zou het toch komen dat werknemers maatregelen nemen om eerder te stoppen?

HOORN A. van der Meijden

Links

In zijn column bespreekt Frank Kalshoven het rapport 'Generatiebewust Beleid' van de WRR. Hij eindigt met de alinea: 'Zou het niet handiger zijn als Van Zijl het aflossen van de staatsschuld verheft tot thema van linkse politiek? Solidariteit met de armen van morgen: wie een linkser thema kan verzinnen, mag het zeggen.'

Er is niets links aan het advies van de WRR. Er wordt volledig voorbijgegaan aan de nieuwe belastingvoorstellen en aan het gebrek aan geld voor de oplossing van grote maatschappelijke problemen in de zorg en het onderwijs. In een tijd van hoogconjunctuur, gebrek aan arbeidskrachten, hoge inflatie ten opzichte van ons omringende landen, gaat het belastingtarief voor de hoogste inkomens omlaag. Terwijl er grote problemen zijn in de zorgsector, er onvoldoende geld is voor de verbetering van het onderwijs, et cetera. Die problemen kunnen volgens Paars niet opgelost worden omdat er onvoldoende geld zou zijn. Immers: de staatsschuld moet worden verlaagd.

Welnu: handhaaf de huidige belastingtarieven voor de hoogste inkomens, dan is er waarschijnlijk voldoende geld voor zorg en onderwijs. Tegelijkertijd kan verlaging van de staatsschuld worden gerealiseerd. Een links idee, waarvan de VVD wel zal gruwen.

MERSELO A. Turkenburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden