Ouderen moeten meer knotshockeyen

Het Nationaal Ouderenfonds wil de meer dan honderd Cruyff Courts in Nederland gebruiken om ouderen te laten sporten. Op het Cruyff Court in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord begint daarvoor vrijdag een proefproject.

ANP

Tijdens de Internationale Dag van de Ouderen, vrijdag, kunnen 250 senioren hier onder meer knotshockeyen, voetballen en tennissen. Knotshockey is overigens hockey met een aangepaste spelregels en stick, zodat deelnemers elkaar niet kunnen bezeren.

Hulp


Volgend jaar moeten op zeker tien veldjes activiteiten voor ouderen plaatsvinden. De ambitie is om binnen enkele jaren op alle courts senioren te laten sporten. Het ouderenfonds hoopt daarbij onder meer op hulp van buurt- en ouderenverenigingen.

‘Het is niet alleen belangrijk dat mensen blijven bewegen om gezond ouder te worden, groepssporten bevorderen ook de sociale contacten. Bovendien kunnen de sportveldjes veel intensiever worden gebruikt. Nu sporten de jongeren er vooral na schooltijd, terwijl ouderen dit overdag kunnen doen’, aldus Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

Romme hoopt ook jongeren bij het project te kunnen betrekken. ‘Jongeren gaan sportevenementen voor ouderen organiseren. De ouderen beheren de sportveldjes. Oud voor jong en jong voor oud.’

Moderne trapveldjes


Omdat veel speelplekken in de steden verloren zijn gegaan, zet de de Johan Cruyff Foundation zich in voor de ontwikkeling van moderne trapveldjes. Onder meer voetballers die worden gekozen tot talent van het jaar mogen een sportveldje op een plek naar keuze laten aanleggen. Kalou, oud-voetballer van Feyenoord, werd in het seizoen 2004-2005 verkozen tot talent van het jaar en koos voor sportveldje in de deelgemeente op Zuid.

Volgens het ouderenfonds is het Kaloutrapveldje geschikt voor de ‘aftrap’ van de proef omdat het tussen verzorgingshuizen in ligt.

Ouderen knotshockeyen (Bart Mÿhl/ de Volkskrant) Beeld
Ouderen knotshockeyen (Bart Mÿhl/ de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden