Ouderen kunnen deeltijdwerk aanvullen met prepensioen

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken maakt het aantrekkelijker voor ouderen om in deeltijd door te werken en het inkomen aan te vullen met pensioen.

Nu wordt bij hen, als zij ontslagen worden, het prepensioen nog afgetrokken van de WW-uitkering waardoor hun inkomen keldert. Minister Henk Kamp (VVD) schrapt deze maatregel. Dat scheelt deze groep ouderen honderden euro's per maand.

Na vragen van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt kondigde Kamp dit dinsdagavond in overleg met de Tweede Kamer aan. De maatregel vervalt per 1 maart, ook voor ouderen die al te maken kregen met de korting op hun WW-uitkering.

De Volkskrant berichtte in januari over de korting waarmee volgens uitkeringsinstantie UWV al ruim 1.500 ouderen te maken hebben. De maatregel stamt uit 1991. Toen was deze bedoeld om doorwerken met een VUT-uitkering te ontmoedigen.

Nu is die in strijd met het pensioenakkoord van vakbeweging, werkgevers en kabinet waarin doorwerken, ook in deeltijd, juist wordt aangemoedigd.

Het risico kan voor ouderen fors oplopen. Neem een fictief voorbeeld zoals het UWV dat voorrekent. Iemand werkt vijf dagen per week en verdient daarmee 2.500 euro per maand. Dan kiest hij ervoor twee dagen per week met prepensioen te gaan. Daarvoor ontvangt hij 700 euro per maand. Zijn loon voor drie dagen werken wordt 1.500 euro per maand. Het maandinkomen is dan 2.200 euro.

Nu wordt hij echter ontslagen. In principe is de WW-uitkering de eerste twee maanden 75 procent van zijn oude loon, 1.125 euro. Daarvan wordt echter zijn prepensioen, 700 euro, afgetrokken. De werkloosheidsuitkering is dan 425 euro en het maandinkomen komt op 1.125 euro. Nu Kamp deze maatregel schrapt, blijft de werkloosheidsuitkering 1.125 euro. Het maandinkomen zakt dan van 2.200 euro naar 1.825 euro.

Na twee maanden wordt de WW-uitkering 70 procent van zijn oude loon, 1.050 euro. Ook hiervan wordt het prepensioen nu nog afgetrokken. De werkloosheidsuitkering is dan nog 350 euro. Het totale maandinkomen is dan 1.050 euro. Dat is minder dan de helft van het oorspronkelijke maandinkomen. Ook nu scheelt het schrappen van de maatregel de oudere werkloze 700 euro per maand. Het maandinkomen zakt niet naar 1.050 euro maar 'slechts' van 2.200 naar 1.750 euro.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden