Ouderen komen zeer vaak met herhalingsrecept

Van de recepten die ouderen bij de apotheek inleveren, is 70 procent een herhalingsrecept. Andere leeftijdsgroepen leveren veel minder herhalingsrecepten in....

ANP

ANP

DEN HAAG

Dit heeft consequenties bij pogingen de kosten van geneesmiddelen te beheersen, omdat de herhalingsrecepten vaak dure medicijnen betreffen. Met de verwachte vergrijzing zullen de kosten van medicijnen alleen maar toenemen.

Tot die conclusie komt F. Jansen, medewerker van het Instituut voor Medische Statistiek in het nieuwsbulletin van de organisatie. Hij zette op een rijtje welke leeftijdsgroepen welke medicijnen gebruiken. Ook keek hij naar de aard van het recept: eenmalig of herhaling.

Tot de leeftijd van vijftig jaar is het aantal herhaalde recepten minder dan het aantal nieuwe voorschrijvingen. Vanaf vijftig jaar neemt het aantal herhalingen aanzienlijk toe.

Volgens Jansen zal verlaging van de prijs van medicijnen alleen een remmende werking hebben. Hij voorspelt dat de kosten minder hard zullen stijgen, maar nooit daadwerkelijk zullen afnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden