Ouderen en zieken weer aan het werk

'Werk gaat boven inkomen', is de leus waarmee minister De Geus en staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het mes zetten in het sociale zekerheidsstelsel....

Van onze verslaggeefster Elaine de Boer

Het is 'nu of nooit', aldus De Geus. Ingrepen in de WW, bijstand, WAO, VUT en prepensioen zijn noodzakelijk omdat er teveel mensen gebruik van maken die zouden kunnen werken. Die mensen zijn te snel afgeschreven.

Naast die sociale reden is er echter een overduidelijke economische reden voor de ingrepen. De overheid kan miljarden aan uitkeringen besparen als zij mensen aan het werk krijgt en houdt. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Om te zorgen voor meer werkgelegenheid gaat De Geus tijdens het najaarsoverleg de sociale partners volgende maand opnieuw vragen de lonen de komende jaren te matigen. Hij schroomt daarbij niet bonden en werkgevers onder druk te zetten met ontkoppeling van lonen en uitkeringen.

'Het automatisme is eruit gehaald', zei hij in een toelichting op zijn begroting.Pas als de verhouding van het aantal inactieven op de actieven onder de 70/100 komt, wil hij de uitkeringen en lonen weer koppelen.

Als iemand ziek wordt, moet de werkgever het eerste én het tweede ziektejaar loon doorbetalen. Aanvullingen op het loon in het tweede jaar worden afgestraft. Een zieke werknemer die in het tweede jaar van zijn ziekte toch een aanvulling op zijn uitkering ontvangt van de werkgever, kan geen beroep doen op de WAO. Werknemers die na twee jaar voor 35 of minder procent arbeidsongeschikt zijn, moet de werkgever in dienst houden.

Na 2006 worden de medische keuringen strenger. Voor die tijd al wordt de arbeidsgeschiktheid van alle WAO'ers opnieuw kritisch bekeken. Alleen 'volledig en duurzaam arbeidsongeschikten' krijgen een uitkering van 70 procent van hun salaris.

Naast de WAO wordt een wettelijke werkgeversverzekering voor beroepsrisico's ingevoerd. De verzekeraar moet inkomensschade van de werkgever vergoeden als een werknemer arbeidsongeschikt raakt door zijn werk (tot maximaal 70 procent van het salaris). De jaarlijkse instroom van nieuwe WAO'ers wil De Geus terugdringen van 60 duizend naar 25 duizend. Zo denkt hij uiteindelijk in 2007 tot 700 miljoen euro te besparen.

Om de kosten voor de AOW te kunnen blijven opbrengen moeten er meer mensen tot hun 65ste blijven werken. Om dit te bewerkstelligen wordt de fiscale steun voor VUT en prepensioenregelingen daarom vanaf 1 januari 2005 afgeschaft.

Het kabinet bespaart daarmee 570 miljoen euro in 2005. In 2007 is dat meer dan verdubbeld. Ook wordt de sollicitatieplicht voor mensen boven de 57 1/2 weer ingevoerd. Dat bespaart 50 miljoen oplopend tot 120 miljoen euro aan WW-lasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden