Ouderen die hypotheek hebben afgelost moeten beseffen dat ze tot nu toe geluk hebben gehad

Het verzet tegen de 'aflosboete' is onterecht. Het is geen boete, maar het afschaffen van een subsidie.

null Beeld anp
Beeld anp

Wederom zijn het de ouderen die als eerste en felste in opstand komen tegen het kabinet. Huiseigenaren die hun huis volledig hebben afgelost zijn boos dat ze ineens belasting op hun huis moeten betalen, een 'aflosboete'. Donderdag stemt de Tweede Kamer over het voorstel.

De term aflosboete is slim bedacht, maar misleidend. Je kunt beter spreken over het afschaffen van een subsidie. Elke huizenbezitter moet een eigenwoningforfait opvoeren op zijn belastingaangifte. Het is raar om een uitzondering te maken voor hen die hun huis hebben afgelost.

Het eigenwoningforfait heeft vanaf de invoering ervan in 1892 tot veel discussie geleid. De toenmalige minister van Financiën, Nicolaas Pierson, wilde het bezit van een huis belasten. Hij deed dat door een fictieve huuropbrengst te introduceren. Dit was moeilijk te accepteren. Er werden immers inkomsten verondersteld die er vaak niet waren. Zolang de hypotheekrente mocht worden afgetrokken, klaagde echter niemand daarover.

Voor degenen die hun hypotheek hadden afgelost, bleef het forfait onbevredigend. Hans Hillen (CDA) kwam hen in 2007 tegemoet. Het eigenwoningforfait gold voortaan niet meer voor hen. Het kabinet wil daar nu vanaf. Door het beperken van de hypotheekrenteaftrek, wordt verplicht aflossen de nieuwe norm.

Het is te begrijpen dat vooral ouderen hiervan schrikken. Ouderen die hun hypotheek hebben afgelost, hebben vaak een financiële planning gemaakt voor hun laatste levensfase. Die wordt door deze maatregel bruut verstoord.

Aan de andere kant dienen ze ook te beseffen dat ze tot nu toe financieel geluk hebben gehad. Ze hebben hun huis vaak tegen een lage prijs gekocht en jarenlang geprofiteerd van maximale hypotheekrenteaftrek. Het kabinet zal de maatregel bovendien geleidelijk invoeren. Pas na twintig jaar zullen de betrokkenen gemiddeld per jaar zo'n 500 euro meer belasting betalen.

Het kabinet had ook kunnen besluiten om het eigenwoningforfait in zijn geheel af te schaffen en het huizenbezit anders te belasten. Maar zolang dat niet gebeurt, is het goed om alle huizenbezitters gelijk te behandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden