Oudere werknemer is niet zeker van baan

De oudere Nederlandse werknemer wordt gekweld door onzekerheid over zijn baan. Drie van de vier zijn niet overtuigd dat zij verzekerd zijn van hun werk....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit de jaarlijkse Employment Outlook van de organisatie van geïndustrialiseerde landen, de OESO. De OESO geeft geen aparte verklaring voor de onzekerheid van de oudere Nederlandse werknemer. Die is wel te bedenken, want het Nederlandse bedrijfsleven heeft de traditie om bij reorganisaties bij voorkeur ouderen te ontslaan.

Als dezelfde vraag over baanonzekerheid wordt voorgelegd aan alle Nederlandse werknemers - dus niet alleen aan de ouderen - dan blijkt een meerderheid niet overtuigd te zijn dat zijn baan 'veilig' is. Ruim 60 procent zegt niet zeker te zijn van zijn baan. Niettemin voelt de Nederlandse werknemer zich bijna het minst bedreigd van alle werknemers in de geïndustrialiseerde wereld. Alleen Denen voelen zich minder onzeker. Daar twijfelt slechts 44 procent aan zijn werkgelegenheid.

De baanonzekerheid in Nederland is opmerkelijk omdat het aantal ontslagen volgens hetzelfde rapport sterk gedaald is. In de jaren tachtig werd 2,8 van elke duizend werknemers ontslagen. In de jaren negentig is dit gedaald tot 1,2 promille.

De Nederlandse productiewerknemer voelt zich opmerkelijk zeker van zijn werk. Bijna de helft, 44 procent, heeft niet het gevoel dat zijn baan op de tocht staat. Gemiddeld voelt slechts een kwart van de productiewerknemers in de geïndustrialiseerde landen zich verzekerd van zijn baan.

Ook de Nederlandse ambtenaar voelt zich niet bedreigd in zijn werkgelegenheid. Precies de helft van de ambtenaren is ervan overtuigd dat hij zijn baan houdt. Hiermee is de Nederlandse ambtenaar toch onzekerder dan zijn collega's. In de OESO-landen is 56 procent van de ambtenaren overtuigd van zijn onmisbaarheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.