Oudere rijksambtenaar treedt uit via FPU-plus

Als de overheid moet inkrimpen krijgen oudere ambtenaren die vervroegd uittreden een extra uitkering. Dit gaat rechtstreeks in tegen het kabinetsbeleid....

Minister Remkes kreeg onlangs veel kritiek toen uitlekte dat hij gedwongen ontslag van jonge ambtenaren wil voorkomen, door ouderen te stimuleren vroegtijdig te vertrekken. Dit staat namelijk haaks op het kabinetsbeleid om het voortijdig uittreden van werknemers te ontmoedigen.

Desalniettemin bleek de ministerraad het vrijdag eens met Remkes. Het personeelsbestand van het rijk mag niet verder vergrijzen, vindt het kabinet. Dit dreigt te gebeuren als mensen die het kortst in dienst zijn het eerst moeten vertrekken in geval van krimp. 'Dit zou dodelijk zijn voor de kwaliteit van de rijksdienst', zegt Remkes. Daarom is besloten ouderen die vroegtijdig vertrekken onder strikte voorwaarden een extraatje te geven.

De nieuwe regeling, FPU-plus, geldt tot 1 januari 2005. Hij mag alleen op individuele basis worden gehanteerd gedurende maximaal acht jaar voorafgaand aan het pensioen. De maandelijkse uitkering zal niet meer bedragen dan 73 procent van het laatst verdiende inkomen.

Bij de vakbonden heerst verbazing. 'Aan de ene kant wil het kabinet de participatie van ouderen stimuleren, aan de andere kant neemt het maatregelen om ouderen te laten afvloeien. Stimuleren en ontmoedigen gaan voor het kabinet blijkbaar samen', vindt CNV-voorzitter Doekle Terpstra. Vice-voorzitter van het FNV, Edith Snoeij stelt vast dat 'de overheid klem zit in de eigen personeelsproblemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.