Nieuws

Oudere generaties nemen Instagram over, alle leeftijden kruisen elkaar op TikTok

Sociale media trekken een steeds ouder publiek. Nadat oudere generaties zich aanmelden, vertrekken jongeren vaak naar nieuwere platforms. Door deze verschuiving groeit Instagram van alle grote platforms het hardst, maar neemt het aantal jonge Instagrammers af. Zij maken plaats voor de 30-plussers.

Anouk Gras
TikTok begon aanvankelijk als tienerhype in 2020, maar de app wordt inmiddels meer gebruikt door jonge twintigers. Beeld ANP / Harold Versteeg
TikTok begon aanvankelijk als tienerhype in 2020, maar de app wordt inmiddels meer gebruikt door jonge twintigers.Beeld ANP / Harold Versteeg

Bij Facebook vond die verschuiving al veel eerder plaats; er vertrekken inmiddels zoveel jongeren dat het platform per saldo gebruikers kwijtraakt. Het publiek op TikTok wordt ook iets ouder. Het aantal tieners stagneert, maar de jonge gebruikers lopen nog niet weg.

Tieners en vroege twintigers hebben zich verplaatst naar nieuwkomer BeReal, een app waar gebruikers elke dag op een willekeurig moment een melding krijgen dat ze een foto moeten maken en delen. BeReal kende dankzij deze jonge groep een snelle stijging naar 1,3 miljoen gebruikers in krap een jaar. De app kwam in 2020 op de markt, maar werd pas halverwege 2022 breed opgepikt.

Naast BeReal zijn Snapchat en TikTok door tieners en twintigers de meest gebruikte platforms. TikTok begon aanvankelijk als tienerhype in 2020, maar de app wordt inmiddels meer gebruikt door jonge twintigers. Ook is er een opvallende piek in de veertigplusgroep te zien: van 145.000 gebruikers in 2020 naar ruim een miljoen gebruikers in 2023. Het totale aantal TikTok-gebruikers ligt met 4 miljoen eenderde hoger dan vorig jaar.

Met name 40-plussers gebruiken steeds meer sociale media-platforms tegelijk. Jongeren verhuizen sneller van het ene naar het andere platform; het aantal platforms dat zij gebruiken is gelijk gebleven, of gedaald. Facebook verliest vooral veel tieners en twintigers, en ook Twitter ziet een krimp. De twee platforms verloren in het afgelopen jaar bijna een half miljoen gebruikers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden