Oudere, ervaren werklozen worden als onbezoldigd adviseur misbruikt

De ingezonden brieven van donderdag 16 februari.

Werkzoekenden bij het UWV. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Werkzoekenden bij het UWV.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Brief van de dag: We vinden u te bedreigend

Het is altijd aardig om jezelf terug te zien in de statistiek. Ik ben één van die 437 onder 55-plussers die in 2016 een baan hebben gevonden. In de zes maanden dat ik werkloos ben geweest, heb ik veel van de ervaringen opgedaan die in de reacties op Paul van Tongerens artikel (O&D, 9 februari) worden genoemd. De meest bizarre wil ik graag met u delen. Tijdens een sollicitatiegesprek bij een wetenschappelijk instituut werd ik, na een eerste kennismaking met het hoofd van de afdeling, door een groep van acht personen aan een ruim twee uur durend verhoor onderworpen. Daarbij werden mij verschillende ingewikkelde problemen in mijn vakgebied voorgelegd. Mijn antwoorden en suggesties werden door een drietal 'secretarissen' zorgvuldig opgeschreven en ik werd diverse malen gevraagd mijn betoog te herhalen of verder te verduidelijken. Ik maakte, op mijn eigen notitiepapier, een aantal schetsen en berekeningen. Die moest ik na afloop afstaan. Enige tijd later kreeg ik (telefonisch) een afwijzing, met als argument dat ik door de groepsleden als een bedreiging voor hun carrière werd gezien. Dat is op zich wel een compliment, maar ik had het liever niet gehad. De door mij dringend verzochte schriftelijke bevestiging van deze afwijzing, met vermelding van de reden, heb ik nooit mogen ontvangen. Wel vond ik later een wetenschappelijk artikel van de desbetreffende groep, waarin ik tamelijk duidelijk een van mijn adviezen herkende, zonder dat mijn naam genoemd werd uiteraard. Achteraf ben ik toch wel blij dat ik niet hoef te werken bij een groep met zo'n bedenkelijke wetenschappelijke moraal. Oudere, ervaren werklozen worden op deze wijze als onbezoldigd adviseur misbruikt, een praktijk waar ze zich maar moeilijk tegen kunnen verzetten. Een melding aan het UWV dat je je niet coöperatief opstelt bij een sollicitatie kan vervelende gevolgen hebben. Daar zal ik goed op moeten letten, want mijn aanstelling in 2016 betrof slechts een tijdelijk contract, dat binnenkort afloopt.

Dr. H. Kroeze, Hilversum

Van jongens en meisjes

Siep de Haan (O&D, 15 februari) pleit voor meer meesters voor de klas, zodat jongens hun onderwijsachterstand inhalen. Dit gesuggereerde verband is een misverstand. Inderdaad werken meer vrouwen in het basisonderwijs dan mannen, maar uit onderzoek is bekend dat er in het basisonderwijs nauwelijks verschillen zijn in de leerresultaten van jongens en meisjes.

Verschillen ontstaan later, in het voortgezet onderwijs, waar juist wel meer mannen werkzaam zijn. Er is dus geen verband tussen minder goede onderwijsprestaties van jongens en juffen. Het is wel belangrijk dat er een afspiegeling van de samenleving wordt nagestreefd in lerarenteams, en daar wordt ook aan gewerkt.

Zo zijn er veel Pabo's die expliciet aandacht besteden aan het binnenhalen en vasthouden van mannelijke studenten, en er zijn initiatieven om meer leraren voor de klas te krijgen en te behouden (Stichting BOOR, Platform Meesters in Onderwijs). Helaas zet dit nog geen zoden aan de dijk, daarom blijft het relevant om na te gaan hoe we meer jongens/mannen kunnen interesseren voor het vak.

Irma Heemskerk, Haarlem, onderzoeker Kohnstam Instituut, UvA

Juf heeft flexbaan

De voornaamste reden noemt Siep de Haan niet: mannen hebben fulltime banen in het basisonderwijs en vrouwen werken parttime. Dit geeft onrust en is pedagogisch-didactisch onwenselijk.

De status van onderwijzer heeft ingeboet door - vooral voor de jongste generatie- gebrek aan zekerheid bij benoemingen, naar verhouding laag salaris en te hoge werkdruk. Ook in de vrije tijd en vakanties worden nog veel extra taken uitgevoerd, die niet uitbetaald worden.

Daarom is het juist voor vrouwen aantrekkelijk om maar parttime te werken, zodat de taken niet te belastend worden. Mannen willen liever fulltime werken, zodat zij een vol salaris hebben. Ik heb al veel potentiële mannelijke leerkrachten zien verdwijnen naar andere beroepen die minder veeleisend en beter betalend zijn. Het onderwijzerschap is nu verworden tot een flexbaan en bijbaan voor getrouwde/samenwonende vrouwen. Zeker zoals nu de aanstaande leerkrachten worden behandeld als utizendkrachten, zal een leegloop ij het onderwijs tot gevolg hebben. Ook vrouwen.

R. Lindenburg, Amsterdam, oud afdelingsdirecteur Pabo

Een leerkracht stoeit met leerlingen op basisschool De Ontdekkingsreis. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een leerkracht stoeit met leerlingen op basisschool De Ontdekkingsreis.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Onderbuik

Na het lezen van het interview met de hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard (O&D, 15 februari) vroeg ik mij af hoe iemands complete onderbuik naar zijn schedeldak kan verplaatsen. Het verbaasde het mij dat niet aan de orde is gekomen hoe deze man denkt over de huidige ontwikkelingen in Turkije. Vindt hij ook dat mensen met een andere mening dan de zijne moeten worden ontslagen of gevangen gezet? Wat hij nu zegt is al behoorlijk onzindelijk, maar een antwoord op deze vraag zou het beeld van zijn maatschappelijke ideaal concreet kunnen maken.

Jan van Raamsdonk, Amsterdam

Screenshot van De Dagelijkse Standaard. Beeld
Screenshot van De Dagelijkse Standaard.Beeld

Verbroedering

De verbroedering van Franse, Engelse en Belgische soldaten met hun Duitse tegenstanders vond niet in de Tweede Wereldoorlog plaats, zoals de hoofdredacteur van de Dagelijkse Standaard stelt, maar tijdens de kerstdagen van 1914.

Hans Ziedses, Berkel en Rodenrijs

Het debat

Een gouden kans om onder dit debat uit te komen.Dat peilingen altijd een foutmarge hebben waardoor in dit geval andere partijen zo dicht bij elkaar liggen dat het heel legitiem is dat er meerdere uitgenodigd zouden kunnen worden. Dat is weliswaar een inschattingsfout van RTL maar kan toch geen reden zijn om dan alles maar af te blazen.Wel voor Geert en Mark. De een kan in het land dan verder van zich af schreeuwen en de ander hoeft geen verantwoording af te leggen voor het a- sociale beleid van zijn kabinet en zijn vele beloftes die hij gebroken heeft. En dan komt er een flut argument om de weigering toch nog goed te praten,wat een laffe vertoning van zowel VVD als PVV.

Zo kun je in elk geval toch nog enig respect opbrengen voor onze vice-premie die met de andere lijsttrekkers de confrontatie wel aan durft te gaan.

Martin Hendriks-Westervoort

Mark Rutte en Geert Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld anp
Mark Rutte en Geert Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden