Oudeman van AkzoNobel naar universiteit

Marjan Oudeman wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht. Ze is de opvolger van Yvonne van Rooy. De 54-jarige topmanager van Akzo Nobel gaat daar de balkenendenorm (228 duizend euro bruto) verdienen, waarmee ze flink salaris inlevert.

AMSTERDAM - Daarmee is - althans in dit geval - de stelling van critici ontzenuwd dat ervaren bestuurders uit het bedrijfsleven door de nieuwe Wet normering topinkomens (WNT) niet meer willen overstappen naar de (semi-)publieke sector.


De opvolging van Yvonne van Rooy, sinds vorig jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, was een van de eerste belangrijke benoemingen waarvoor het per 1 januari ingevoerde wettelijke semi-publieke salarisplafond geldt. Volgens Emmo Meijer, voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit Utrecht (UU), was de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter niet gemakkelijk, maar hadden de nieuwe beloningsregels daar niets mee te maken.


Geen van de vier kandidaten op de shortlist maakte een punt van de balkenendenorm, ook Marjan Oudeman niet. Zij was volgens Meijer toe aan een nieuwe stap in haar carrière, ditmaal op maatschappelijk terrein. Oudeman zit bij AkzoNobel in de executive committee, de laag net onder de raad van bestuur, met onder meer 'human resources' in haar portefeuille. Van de executive committee hoeven de inkomens niet openbaar te worden gemaakt. AkzoNobel wil ook niet zeggen hoeveel Oudeman nu verdient, maar bij de raad van bestuur begint de beloning ruim boven een half miljoen euro. Daarom is het waarschijnlijk dat de nieuwe baas van de UU fors inkomen inlevert in haar nieuwe baan. Haar bruto-inkomen wordt per 1 juli 187.340 euro. Inclusief onkostenvergoeding en pensioenafdracht komt de totale beloning uit op ruim 228 duizend euro.


Oudeman heeft rechten gestudeerd in Groningen en werd vooral bekend als topvrouw van Corus Nederland, het voormalige Hoogovens, waar ze vanaf 2005 de leiding had. Na haar vertrek bij het staalbedrijf kwam ze in 2010 terecht bij AkzoNobel. Als een van de schaarse topvrouwen in het bedrijfsleven heeft ze een reeks nevenfuncties. Zo is Oudeman commissaris bij de NS en bij ABN Amro. Ook was ze tot 2010 lid van het Innovatieplatform en is ze bestuurder van het Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is Oudeman, de nummer 48 van de Volkskrant-Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, bestuurder bij het Concertgebouw, het Rijksmuseum en bij het Nationaal Fonds 4 en 5 mei. Dat grote netwerk in de maatschappij en in het bedrijfsleven was een belangrijke reden voor haar benoeming, zegt Emmo Meijer. De universiteiten moeten samenwerken met het bedrijfsleven, onder meer in het topsectorenbeleid.


Met Oudeman vertrekt bij AkzoNobel opnieuw een prominente bestuurder uit het tijdperk van Hans Wijers. Hij werd opgevolgd door Ton Büchner, die zijn eigen team lijkt te formeren. Vorige week nog werd de pensionering bekendgemaakt van bestuurder Tex Gunning.


Het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven loopt met de overstap van Oudeman terug. De bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Pauline van der Meer Mohr, ging haar voor. Zij was topmanager bij ABN Amro voordat ze in 2009 vertrok naar de Rotterdamse universiteit.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden