Oudejaarsnacht vol blauw in Floradorp

De ME en de boze Floradorpbewoners keken vooral naar elkaar, in de koude nieuwjaarsnacht. Op wat geduw en gescheld na bleven rellen uit....

De deelraad van Amsterdam-Noord verbood Floradorp de traditionele nachtelijke kerstbomenverbranding, waarna het tot opstootjes kwam.

Dinsdag 30 december werd iedere straathoek door een ME-busje bewaakt, een grote tankwagen met waterkanon stond paraat. Maar de Floradorpers bleven binnen.

Op oudejaarsdag was burgemeester Cohen nog naar Amsterdam-Noord gekomen voor een bemiddelingspoging, maar de buurt nam geen genoegen met het voorstel de kerstbomenverbranding te verplaatsen naar 6 januari.

Als de jaarwisseling nadert, is er op straat bijna alleen politie te zien. Het echtpaar Menno en Silvia Kuckulus heeft een stuk of vier busjes voor de deur staan. Maandagnacht stonden die daar ook, terwijl Menno buiten slingers voor zijn jarige dochter aan het ophangen was, en een praatje met de buren aanknoopte. Menno: ' Opeens stapten een stuk of vijftien van die lui met helmen en schilden uit en stormden op ons af. Ik werd met het nodige geweld aangehouden, evenals de buurvrouw, haar man en hun zoontje van veertien. Zelfs dat mannetje wilden ze handboeien omdoen, terwijl zijn arm in het gips zit.' Kuckulus en zijn buren werden tot de volgende middag vastgehouden: 'Het bleek dat we zijn opgepakt omdat de politie iedereen gesommeerd had naar binnen te gaan. Maar we hadden niets gehoord.'

En dan wordt het 1 januari in Floradorp. Een paar agenten in burger ontkurken een fles champagne. De dorpers druppelen langzaam naar buiten om vuurwerk af te steken en de buren een voorspoedig nieuwjaar te wensen. De meesten verkiezen alweer snel hun piepkleine huiskamers boven de vrieskou. Rond enen is het op wat vuurwerk na stil op straat .

Om twee uur 's nachts dreigt het toch nog even mis te gaan. De achterruit van een auto die in een smal straatje geparkeerd staat, wordt ingeslagen, en de zwarte Mazda wordt met benzine overgoten. Maar voor de fik erin gaat, komt de ME alweer aanzetten om het stuk straat leeg te vegen. Met het waterkanon spoelen ze benzine van de auto, waarna deze wordt weggesleept.

Enkele tientallen mensen kijken hoe de agenten hun werk doen. Er wordt vooral veel naar elkaar gekeken. Af en toe wordt een dronken buurtbewoner agressief. Maar het blijft bij schelden en duwen, totdat iedereen langzaam afdruipt. Behalve de ME.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden