'Oude zes' praten over EU-bestuur

De zes oorspronkelijke leden van de Europese Unie werken aan een compromis over het toekomstig bestuur van de EU. De zes landen willen daarmee de patstelling doorbreken die nu de debatten in de Conventie over de Europese grondwet beheerst....

Het compromis behelst onder meer de benoeming van een Europese president voor de duur van een jaar, een termijn die nog verlengd kan worden. Nederland heeft zich tot nog toe fel verzet tegen een permanente president, omdat het kabinet vreest dat deze figuur snel een speelbal wordt in de handen van de grote landen en moeilijk controleerbaar is.

Aan het Nederlandse bezwaar zou worden tegemoet gekomen doordat de president tegelijkertijd ook regeringsleider van zijn eigen land is. In het plan voor een permanent voorzitterschap van de Europese Unie, dat grote landen als Frankrijk en Duitsland steunen, is zo'n dubbelfunctie niet mogelijk. De grote landen hebben bovendien een concessie gedaan door de voorgestelde termijn van een jaar. Zij wilden een president voor een periode van 2,5 jaar.

Als de zes inderdaad een akkoord weten te bereiken, is dat van groot politiek belang. Frankrijk, Duitsland, Italië en de Benelux hebben onder meer vanwege hun status als stichter een relatief grote politieke invloed. Bovendien worden in deze zes de twee uitersten verenigd in de discussie over het permanente voorzitterschap.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt slechts dat er gesprekken gaande zijn. Over de inhoud van deze gesprekken wil hij niets zeggen.

De onderhandelingen gaan in de loop van de komende week verder. De nieuwe regering is enigszins gehandicapt omdat zij nog niet heeft kunnen spreken over de Nederlandse inzet bij de Conventie. Naar verluidt staat het onderwerp pas volgende week vrijdag op de agenda van het kabinet.

Gisteren besprak de voltallige Conventie voor het eerst de tekst van de volledige ontwerp-grondwet. Negen landen keren zich in een brief tegen de voorgestelde herverdeling van de stemmen. Zij wensen vast te houden aan het zeer moeizaam bevochten compromis van Nice.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden