Oude vloek van Apache-indianen rust op Bush

Zelden een gelukkiger iemand gezien dan George W. Bush toen hij vorige week eindelijk de overwinning mocht opeisen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen....

Dubya zal als 43ste president van de Verenigde Staten het hoofd moeten bieden aan een oude indiaanse vloek. Het verhaal wil dat het opperhoofd van een Apache-stam zo boos was op de blanke kolonisten die zijn land afpakten dat hij een vloek uitsprak over 'hun blanke baas'. Feit of fictie, sinds 1840 zijn zeven van de acht bewoners van het Witte Huis, die gekozen of herkozen zijn tijdens het samenvallen van de planeten Jupiter en Saturnus (wat eens in de twintig jaar voorkomt), gestorven tijdens hun presidentschap. Alleen Ronald Reagan wist de vloek te overleven, maar hij ontsnapte ternauwernood aan een moordaanslag.

Het eerste slachtoffer van de indianenvloek was de negende president van de VS, de Democraat William Henry Harrison. Hij stierf, amper een maand aan de macht, in april 1840 aan een longontsteking. In april 1865 was Abraham Lincoln aan de beurt. Abe werd in een theater doodgeschoten door de jonge acteur en slavernij-aanhanger John Wilkes Booth.

In juli 1881 was de Republikeinse president James A. Garfield het slachtoffer. De advocaat Charles Guiteau schoot Garfield op het treinstation van Pennsylvania neer. Ook de Republikeinse president William McKinley werd door kogels geveld. Zij werden in september 1901 afgevuurd door de anarchist Leon Czolgosz. Daarna volgde de Republikein Warren D. Harding. In augustus 1923 stierf hij onder verdachte omstandigheden in San Francisco aan een hartinfarct.

Ook Franklin Delano Roosvelt stierf in het harnas. In april 1945 werd hij geveld door een hersenbloeding in het Oval Office.

Het voorlopig laatste slachtoffer van de vloek is John F. Kennedy, die in november 1963 in Dallas omkwam bij een aanslag door Lee Harvey Oswald. Daarna was de 40ste president, Ronald Reagan, aan de beurt, maar die overleefde zijn acht jaar in het Witte Huis.

Eerst ontsnapte Reagan in maart 1981 aan de dood toen John Hinckley jr. hem voor een hotel in Washington neerschoot. In juli 1985 overleefde Reagan een acht uur durende ingreep om kwaadaardige kankertumoren uit zijn maag te verwijderen.

Sommige indianen zien hierin het bewijs dat de vloek is opgeheven. Maar afstammelingen van het Apache-opperhoofd beweren dat Reagan gewoon geluk heeft gehad en de vloek op de Amerikaanse president nog altijd werkt. Zij menen dat George W. Bush slechts het tegendeel kan bewijzen door de komende vier jaar het Witte Huis te overleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden