Oude, vieze kolencentrales alsnog dicht

De eerder voorgenomen, maar daarna verboden sluiting van vijf oude, relatief vieze kolencentrales gaat toch door. Minister Kamp van Economische Zaken maakt ze via aangescherpte milieueisen het leven zo zuur dat ze uit zichzelf gaan stoppen.

AMSTERDAM - De sluiting wordt bereikt door het verhogen van de eisen voor het netto elektrisch rendement voor kolencentrales. Dat wordt volgens de wet met 1 procent verhoogd in 2016 en met 3 procent in 2017. Voor dit geringe verschil zijn echter forse investeringen nodig.

De maatregel is een reactie op een besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die verbood vorig jaar het gezamenlijke besluit van energiebedrijven en milieubeweging in het Energieakkoord om de oude centrales te sluiten. Volgens de ACM leidt het uitschakelen van goedkope centrales tot hogere prijzen voor de consument.

Onder anderen oud-milieuminister Ed Nijpels (VVD), beheerder van de afspraken in het Energieakkoord, was daar verontwaardigd over. 'De kosten van sluiting worden berekend op 70 eurocent per huishouden per maand. Als milieuminister zou ik daar geen enkel probleem mee hebben gehad, maar de ACM vindt het een bedrag waarbij men voor de burger moet opkomen.'

De nieuwe regeling verbiedt de bedrijven formeel niet om hun oude kolencentrales te verbeteren en in bedrijf te houden. Wel is dat de duurste manier om het bijbehorend financieel voordeel te behouden: vrijstelling van kolenbelasting.

De goedkope manier om die bonus veilig te stellen is de centrales te sluiten. Vrijstelling van kolenbelasting was ook in het Energieakkoord het wisselgeld om tot vrijwillige sluiting over te gaan. Met het geld kan onder meer in windparken worden geïnvesteerd.

De vijf centrales staan in Borssele, Geertruidenberg, Nijmegen en Rotterdam en zijn in handen van de Delta, Essent, Elektrabel en Eon. Volgens Kamp wordt zijn nieuwe aanpak gesteund door alle betrokken energiebedrijven, op één na: Delta. Energiebedrijf Essent zei donderdag te verwachten dat haar oude Amercentrale inderdaad per 2016 dichtgaat.

De vereniging van energiebedrijven Energie Nederland, met oud-milieuminister Hans Alders als voorzitter, stelt dat bedrijven 'waarschijnlijk geen andere keuze hebben dan tot sluiting over te gaan'. Toch steunt ze de maatregel. 'Met dien verstande dat hieronder ook de herinvoering van de vrijstelling kolenbelasting valt.'

Ook de milieubeweging gaat uit van sluiting. 'We kennen de situatie in de bedrijven en weten dat de benodigde forse extra investering niet rendabel is,' zegt Joris Wijnhoven van Greenpeace. 'Ze kampen bovendien met overcapaciteit en kunnen die hiermee beperken.'

Het ene ontevreden energiebedrijf dat de plannen van Kamp niet onderschrijft, is het Zeeuwse Delta. Dat bezit maar één kolencentrale (Borssele) en kan niet profiteren van vrijstelling van kolenbelasting voor andere centrales. Het wil zijn kolencentrale ombouwen naar biomassa. De milieubeweging is daar echter fel tegen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden