Oude verzetsblad Vrij Nederland houdt de moed erin

Het eerste maandblad van Vrij Nederland is nog niet af, maar al wel verschenen. Veel is bij het oude gebleven.

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

Het oude verzetsblad Vrij Nederland houdt de moed erin. 'Verzet! Zo gaat links weer winnen' is de strijdkreet op de sobere omslag van het eerste maandblad.

VN verloochent de afkomst niet, dat is alvast wat. De lezer wordt een blad met een progressieve visie in het vooruitzicht gesteld, 'kritisch, maatschappelijk betrokken en gericht op de toekomst.' Net zoals het weekblad dus, maar het is goed om te weten.

Het eerste nummer van jaargang 78 heeft een lange ontstaansgeschiedenis. Precies een jaar geleden kondigde de toenmalige hoofdredactie aan dat Vrij Nederland noodgedwongen van een week- een maandblad zou worden. Subiet vlogen de redactie, de uitgever en de directie elkaar in de haren, met grote vertraging tot gevolg.

Nog steeds is VN niet af. Het eerste maandblad is gemaakt door een interim-hoofdredacteur, Ruud Hollander. Zijn opvolger, oud-NRC'er Ward Wijndelts, werkt aan nummer twee, maar waarschijnlijk is de toon al gezet, ook qua vormgeving. VN is meer glossy.

Verdwenen is het aloude logo. Dat symboliseert een nieuwe start. Voortaan stort VN zich op de 'chronische actualiteit', met slow journalism, zoals Hollander het verwoordt. Voor de versnelling is er de tweede pijler van het vernieuwde blad, vn.nl.

De columns worden merendeels door oude bekenden geschreven, Sander Donkers, Fidan Ekiz, Ko Colijn, Max van Weezel en Carel Peeters. Ook Micha Wertheim en Joël Broekaert mochten blijven. Ook zo bekeken bleef veel bij het oude.

Op de (uitklapbare) cover poseren deze maand 'elf progressieve kopstukken', onder anderen Jan Terlouw, Felix Rottenberg, Sheila Sitalsing en Rutger Bregman. De kopstukken zijn gekleed in stemmig zwart en donkerblauw. Gelukkig is hun boodschap minder somber.

Een driegesprek met Bram Peper, Michiel Romeyn en Hafid Bouazza heeft de wonderlijkste aanleiding ooit. Vanwege hun non-conformisme en hun postuur deden ze VN denken aan Gerard Depardieu.

Ze drinken in elk geval ook stevig door, de heren. Het vermakelijke gesprek laat zich lastig samenvatten en de vraag wie van de drie de echte Gerard Depardieu is, wordt niet afdoende beantwoord. Een plannetje van de artdirector om ze met een masker van de Franse acteur te laten poseren, mislukt. Ze hebben er geen zin in.

De foto van de maand staat elders, bij een smeuïg verhaal over de jonge jaren van Geert Wilders. Het is een geinige scoop. Op de foto draagt Wilders een zwarte leren broek; de broek waarvan hij ooit zei dat hij hoopte dat er nooit een foto van zou opduiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden