Oude traptoren in een ooghoek

Limburg heeft de primeur: een audiovisuele tour met de Google-bril. In het najaar misschien voor iedere fietser, nu een voorproefje voor journalisten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

ARCEN - 'Pling!', klinkt het uit het minuscule computertje van de Google Glass wanneer ik fietsend de Schanstoren van Arcen nader. Op een schermpje aan deze slimme bril dat boven mijn rechteroog zweeft, licht een projectie op van de eeuwenoude traptoren, ooit onderdeel van een veel grotere vestingpoort. Door met mijn vinger van achteren naar voren te 'vegen' langs het brilmontuur kan ik het volgende beeld oproepen: een reconstructie van het oude verdedigingswerk.

'Het gearceerde stukje is de Schanstoren die we hier zien', luidt de uitleg in mijn oortje. Na een volgende 'swipe' met mijn vinger kan ik op de bril een korte nieuwsvideo bekijken over de overstroming van de Maas: 'Bij hoogwater in 2011 stond het water tot aan het kanon, 5 meter hoger dan nu.'

De Google-bril plukt de informatie van de smartphone en vertoont die op het hoekschermpje boven je oog. Handsfree kijken is handig als je een toeristisch fietstochtje maakt - je hoeft niet steeds je telefoon uit je zak te halen om informatie op te vragen.

Je kunt met de bril ook nog foto's of video's maken. Dat kan door op een knopje te drukken, maar eventueel ook met spraakcommando's. 'Take picture', zeg je dan. Of: 'Ok Glass.'

Liefde voor Limburg, een VVV-achtige organisatie die het toerisme promoot in acht Noord-Limburgse gemeenten, wil later dit jaar fietsroutes uitzetten met Google Glass. Als voorproefje mochten journalisten al een kort fietstochtje met de Google-bril maken langs enkele bezienswaardigheden in Arcen.

'Het grote voordeel is dat je de informatie handsfree krijgt en dat de bril ook spraakherkenning heeft', zegt Gijs Ruijs van softwarebedrijf Masc, dat de 'Glass Guide' voor de toeristische fietsroute heeft ontwikkeld. De bril is in Nederland nog niet te koop. Masc heeft de afgelopen maanden 'via via' vier Google-brillen in de Verenigde Staten weten te bemachtigen. 'We hebben de grootste privécollectie van Nederland', grapt Ruijs.

'De verhalen achter de mooie gebouwen en bijzondere uitzichten van Noord-Limburg komen zo tot leven', zegt Carla Smits van Liefde voor Limburg. Google heeft de bril nog nergens in Europa uitgebracht - het nieuwe high-techspeeltje is in zijn testfase en alleen nog maar beperkt in Amerika te koop. Daarom moet de Limburgse regiopromotor nog even geduld hebben met de fietstochten. De introductie van Google Glass wordt in het derde kwartaal verwacht.

'We hopen eind dit jaar aan de fietstochten te kunnen beginnen', aldus Smits. Ze schat dat de huur van de bril inclusief fietsroute ongeveer 15 euro zal bedragen. Volgens haar is Noord-Limburg de eerste regio in Nederland die de slimme bril als gids inzet.

Ook voor softwarebedrijf Masc is het nog proefdraaien. Zullen de toeristen echt met de bril overweg kunnen? Leidt het projectieschermpje niet te veel af van het verkeer? En is het wel ethisch om ongemerkt foto's en filmpjes te maken? Over die laatste vraag woeden al heftige discussies. In Amerika is het gebruik van de bril niet overal toegestaan: in cafés wegens de privacy, in casino's ook wegens mogelijk vals spel.

undefined

Verkeersveiligheid

Met de verkeersveiligheid van de bril valt het in Arcen wel mee. Het prototype is meer een brilmontuur - zonder glazen - en na een tijdje heb je nauwelijks door dat je hem op je neus hebt. Het beeldschermpje boven in je rechteroog licht ook alleen op als je een bezienswaardigheid nadert - tijdens het fietsen tussen de infopunten zie je er niets van.

Tenminste, als het systeem niet hapert. Dat gebeurt twee keer, wanneer de reeds lang gepasseerde bezienswaardigheid ook tijdens het fietsen hardnekkig in beeld blijft. Volgens een Masc-medewerker kan dat te maken hebben met de matige gps-ontvangst van de smartphone die aan de bril is gekoppeld. 'Er zijn systemen die de locatie tot op de meter nauwkeurig kunnen bepalen', verklaart hij. 'De uitdaging is om de juiste techniek bij de juiste route te vinden.'

Even de applicatie opnieuw opstarten en de bril doet het weer.

Computer op je neus

Google Glass is sinds vorige maand op beperkte schaal te koop in de Verenigde Staten. De slimme bril van het technologieconcern Google kost 1.500 dollar. De draagbare minicomputer zit volgens Google nog in de exploratiefase: de feedback van gebruikers wordt gebruikt om soft- en hardware bij te stellen. Naar verwachting zal de slimme bril later dit jaar ook in Nederland op de markt komen. Eigenlijk is 'the glass' meer een brilmontuur dan een bril. De minicomputer kan worden geïntegreerd in een echte bril. Onlangs is Google een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Italiaanse brillenproducent Luxottica, producent van onder meer het trendy merk Ray-Ban.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden