Oude rot in voorlichting poetst imago Borst op

Minister Borst van Volksgezondheid heeft een van de meest ervaren Haagse voorlichters ingehuurd om haar imago op te vijzelen. Vanuit haar eigen partij, D66, was daar op aangedrongen....

Maandag was R. Matthijsse, die als woordvoerder voor vijf ministers werkte (als laatste voor Peper en De Vries op Binnenlandse Zaken), voor het eerst op Borsts ministerie. Hij moet de voorlichters in vaste dienst leren hoe zij haar beleid beter voor het voetlicht kunnen brengen.

Volgens I. van Geest, de woordvoerster van Borst, is het niets bijzonders dat zij en haar collega-voorlichters advies inwinnen bij deskundigen. 'We hadden hier onlangs nog twee hoogleraren communicatiewetenschappen op bezoek. Matthijsse was hier vanmorgen een uurtje. Volgende week komt hij weer. We leren van zijn wijsheid en ervaring.' Matthijsse staat ook de ambtelijke leiding van het departement terzijde.

Vorige week zondag heeft de top van D66 uitgebreid met Borst over haar positie gesproken. Minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid suggereerde Matthijsse in te huren. Bij de behandeling van de Miljoenennota in september leverden de fractieleiders van PvdA en VVD scherpe kritiek op het beleid van Borst. De wachtlijsten blijven maar groeien, ondanks het vele extra geld om ze weg te werken.

Op het departement wordt erop gewezen dat volksgezondheid in korte tijd gespreksonderwerp nummer één is geworden. 'Gedurende opeenvolgende kabinetten zijn bezuinigingen vrij gemakkelijk geslikt, met de wachtlijsten als gevolg', zegt een hoge ambtenaar. 'Nu is er een periode van overvloed, en accepteren we dat niet meer.'

Het ministerie van Borst kampt ook met problemen in de personele sfeer. Enkele hoge ambtenaren staan al enige tijd op non-actief en onder het lagere personeel zou het verloop groot zijn. In de vorige kabinetsperiode werd Borst nog op de vingers getikt wegens het slechte functioneren van haar departement.

Volgens ziektekostenverzekeraars is haar staatssecretaris voor ouderenzorg, Vliegenthart (PvdA), bovendien handiger in het lospeuteren van extra geld bij het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden