Oude revuetijden herleven met musical Hairspray

Hairspray..

Merijn Henfling

Rotterdam Meneer Pinky van Pinky’s maatje-meerwinkel aan de lijn. Of hij dochter Tracy mag sponsoren met zijn kleding? Arjan Ederveen (moeder Edna Turnblad) smelt aan de telefoon. En als Ederveen smelt, is dat bijna tot kwijlens toe. De Ederveen-knipoog en overdrijving ligt er dik bovenop. Of hij nu konijnentandjes indoet of een dikmaakpak aantrekt: Arjan Ederveen schijnt altijd door zijn rollen heen.

In de musical Hairspray is hij moederkloek Edna, de rol die John Travolta in de film uit 2007 speelde. Een dankbare rol, die Ederveen prettig naar zijn hand zet met schalkse terzijdes, zonder door te schieten. Een sterke zanger is hij niet en ook in de dansnummers oogt hij wat onwennig, maar hij draagt de rol op persoonlijkheid.

Hairspray is een feelgoodmusical over een dik meisje, Tracy Turnblad, dat begin jaren zestig het ingeslapen Baltimore op stelten zet met haar deelname aan een populaire tv-dansshow. Ze komt op voor de zwarte bevolking en versiert en passant de knapste jongen van de stad.

Het jonge talent Esmée van Kampen is geknipt voor de rol van Tracy. Ze heeft niet alleen het goede postuur voor de rol, maar ook de juiste vrolijke, onverschrokken uitstraling. Ze danst uitstekend en is een prima zangeres. De dialogen en liedteksten in bewerking van Allard Blom lopen soepel, en zijn soms zelfs gevatter dan het origineel. Het vrolijke openingsnummer Goodmorning Baltimore wordt bijvoorbeeld Ik lach naar Baltimore.

Met Hairspray zetten producenten Albert Verlinde en Roel Vente een volgende stap in hun bedrijf. Waar V & V tien jaar geleden begon met een kleine Piafmusical, is het nu de grootste musicalproducent naast Van den Ende, met een vergelijkbaar artistiek en professioneel niveau. Over de rode loper ging een haast eindeloze stoet prominenten; onder de aanwezigen ook premier Balkenende (met gezin).

Hairspray is een rock ’n’ rollmusical met uptempo liedjes die veel vergen van de dansers. Jim Bakkum (hartenbreker Link Larkin) overtreft zichzelf bij dat dansen. Een acteur is Jim niet, maar juist dat onderkoelde, bijna non-acteren past bij zijn rol als zelfverzekerde knapperd. De cast speelt haast cartoonesk, meestal grotesk.

Een hoogtepunt is een simpel liedje van Arjan Ederveen en Dick Cohen, die de ouders van Tracy spelen. Voor een dicht doek bezingen ze hun liefde na al die jaren huwelijk. Met hun aanstekelijke sketch op het liedje Je blijft wie je bent laten ze oude revuetijden herleven. En het publiek sluit Hairspray definitief in het hart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden