Oude krachten beheersen Hof

Veel Egyptenaren menen dat het Hof onder één hoedje speelt met de militairen. Wie hebben zitting in dat hof?

Het besluit het Egyptische parlement naar huis te sturen, heeft tot juridische chaos geleid. Volgens het grondwettelijk Hof schoof tijdens de verkiezingen begin dit jaar de Moslimbroederschap personen naar voren voor zetels die bedoeld waren voor onafhankelijke, niet aan politieke partijen verbonden kandidaten. En dat, zegt het Hof, was in strijd met de constitutie.

Egyptische rechtsgeleerden debatteren over de juridische basis van het besluit. Wat velen van hen bezighoudt: hoe kunnen de verkiezingen ongrondwettelijk zijn verlopen als de Opperste Militaire Raad (SCAF) de grondwet vorig jaar heeft opgeschort? In werking is nu alleen een provisorische constitutie.

Daarin zijn afspraken over gemaakt bij het opstellen van de nieuwe verkiezingsregels vorig jaar. De SCAF eiste toen dat een derde van alle zetels voor onafhankelijke kandidaten werd gereserveerd.

De nieuwe politieke partijen dreigden in eerste instantie met een verkiezingsboycot. Ze vreesden dat de felool, de leden van de ontbonden partij van Mubarak, opnieuw in de volksvertegenwoordiging zouden komen. Later gingen de partijen toch schoorvoetend akkoord.

Na de verkiezingen wilde de Moslimbroederschap zijn parlementaire meerderheid ook vertalen naar het aantal zetels in de 100-koppige commissie die de nieuwe grondwet moest opstellen. Dat leidde tot ruzie met de andere partijen, die uit de commissie stapten. Door hun dominante optreden verloren de Broeders veel van hun geloofwaardigheid. De SCAF zou van die situatie gebruik hebben willen maken door niet alleen de 'onafhankelijke' kandidaten, maar het hele parlement naar huis te sturen.

De Broeders noemen het besluit van het Hof politiek gemotiveerd. De rechters zouden niet neutraal zijn. Bovendien: ze werden allen benoemd voor de val van Mubarak. De president van het Hof werd benoemd door de oud-dictator zelf.

Hoe willig waren de rechters om de SCAF een handje te helpen zich van het parlement te ontdoen ? In Egypte wordt volgens Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks door velen gesproken van een 'witte staatsgreep'. Door het besluit van het Hof is de wetgevende macht weer in handen van de machtige militairen gekomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden