nieuws

Oude haven Liverpool geschrapt van Unesco-lijst, ook ander Brits erfgoed in gevaar

Zorg dragen voor het verleden is de Britten van oudsher wel toevertrouwd, maar de Unesco begint twijfels te krijgen over deze gave. De historici en estheten van de Verenigde Naties hebben de oude haven van Liverpool van de Werelderfgoedlijst gehaald, terwijl de status van Stonehenge en Edinburgh onzeker is.

De oude haven in Liverpool. Het gebied is door de  Unesco geschrapt van de Werelderfgoedlijst.  Beeld AFP
De oude haven in Liverpool. Het gebied is door de Unesco geschrapt van de Werelderfgoedlijst.Beeld AFP

So ferry, cross the Mersey / And always take me there / The place I love. Deze woorden van de begin dit jaar overleden zanger Gerry Marsden bleken afgelopen week niet meer besteed aan het Werelderfgoed-commissie van de Unesco. De liefde voor het Victoriaanse karakter van het havengebied van Liverpool, zo liet de Chinese commissievoorzitter Tian Xuejun doorschemeren, is bekoeld geraakt door de vele nieuwbouwprojecten. De bouw van het stadion van voetbalclub Everton op een van de dokken was de spreekwoordelijke druppel.

Het gebied van de Arabische Oryx in Oman werd in 2007 als eerste gebied van de Unesco-lijst gehaald. Beeld AFP
Het gebied van de Arabische Oryx in Oman werd in 2007 als eerste gebied van de Unesco-lijst gehaald.Beeld AFP

Na het beschermde gebied van de Arabische Oryx in Oman en de Elbe-vallei bij Dresden is de oever van de Mersey de derde plek die deze degradatie ten deel valt. Het havenfront, dat sinds 2004 op de lijst stond, is gebouwd in de glorietijd van het Britse Rijk in de 18de en 19de eeuw. In Liverpool is teleurgesteld gereageerd, omdat de transformatie van het dokkengebied, compleet met een dependance van de Tate Gallery, er als een succes wordt gezien. Belangrijke kanttekening: geen van de commissieleden is de afgelopen jaren in de stad van The Beatles geweest om een eigen oordeel te vormen.

Stonehenge

Deze ‘schande van Liverpool’ zal in het niet vallen bij een mogelijk besluit om Stonehenge van de prestigieuze lijst te halen. De beslissing om het megalithische monument uit de Jonge Steentijd te handhaven valt of staat met de beslissing om er een verkeerstunnel onder te leggen. Het ministerie van Transport, dat ‘bouwen, bouwen, bouwen’ als motto heeft, wil koste wat kost doorgaan met deze ruim twee miljard euro kostende tunnel, maar ecologen, archeologen en heidenen (paganisten) zijn fel tegen. Voorstanders vinden juist dat de rust uit de oudheid terugkeert als de passerende auto’s onder de grond verdwijnen.

De Unesco-status van Stonehenge wordt betwist.  Beeld AFP
De Unesco-status van Stonehenge wordt betwist.Beeld AFP

Met grote interesse zal er worden gekeken naar de beslissing van het gerechtshof over de omstreden tunnel. Niet alleen bij Stonehenge is het wakende oog van de keurmeester in Parijs, het hoofdkwartier van Unesco, een dankbaar wapen voor activisten. Neem de bewoners van Edinburgh’s New Town, het rijkere deel van de Schotse hoofdstad. Zij hekelen plannen voor speciale vuilophaalpunten die de elegante, laat 18de-eeuwse straten zullen ontsieren. Voor de Cockburn Association, een pressiegroep die waakt over de welstand van het ‘Athene van het Noorden’, is wat er met Liverpool is gebeurd een waarschuwing voor het gemeentebestuur.

Correctie: In een eerdere versie van dit bericht stond het hoofdkantoor van Unesco in Genève. Dit moet Parijs zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden