Oude fan blaast club nieuw leven in

Den Helder is terug in de eredivisie. De vroegere landskampioen hoopt, voorlopig met bescheiden middelen, weer een topclub te worden.

DEN HELDER - Een stad met een basketbalhistorie als die van Den Helder hoort op het hoogste niveau thuis. Daarom is het niet verwonderlijk dat bouwmeester Piet Meijer op de restanten van wat eens een bolwerk aan het Nieuwe Diep was, een organisatie heeft geconstrueerd die de roemruchte tijden moet doen herleven.

De nederlaag tegen Leiden in de openeningswedstrijd van het seizoen heeft Meijers vertrouwen in een goede afloop van zijn missie geenszins aangetast. 'Over drie jaar behoren we tot de top van de eredivisie', stelt hij onbevreesd vast.

Zes landstitels behaalde Den Helder, vier met Ton Boot als hoofdcoach. Het kampioenschap van 1998, onder Bob Gonnen, was het laatste wapenfeit. Geleidelijk trad het verval in. In 2005 trok de club zich terug omdat de spelerssalarissen niet meer konden worden betaald. Twee pogingen om weer de stap naar de eredivisie te maken, mislukten na een seizoen. De laatste keer ging de hoofdsponsor failliet.

Na talloze vruchteloze pogingen kwam Meijer zeven maanden geleden in contact met Paul Mijnen. 'In mijn jeugd genoot ik van het basketbal in onze stad', zegt de lokale vastgoedondernemer. 'Na het verdwijnen van topbasketbal is er een leegte ontstaan. Vanuit een sociale gedachte wil ik dat terughalen. We gaan de organisatie bedrijfsmatig leiden en geven de garantie dat we in ieder geval vijf jaar met topbasketbal mee blijven doen. Het streven is dat de club dan Europees speelt en zelf de broek kan ophouden.'

In het vorige week door Mijnen aangekochte Sportcentrum beleefde Den Helder zaterdag na drie jaar de terugkeer in de eredivisie. Ongeveer 900 toeschouwers hielden de moed er in. Ook als het mis ging.

Conform de strategie van Meijer trad Den Helder aan met jonge Nederlandse spelers en twee Amerikanen, allemaal jongens die niet veel hebben gekost. Leiden, verliezend finalist in de nationale titelstrijd en vorige week winnaar van de Super Cup, domineerde op alle fronten en won gemakkelijk met 83-44.

Voor de nabije toekomst sluit Meijer de komst van toppers niet uit. 'Als ze willen komen voor het geld dat we bieden. In Nederland valt voor basketballers geen groot geld te verdienen. Wat dat betreft bestaat er een marginaal verschil tussen de clubs. Veel spelers komen voor een goede coach. Dat zou kunnen gelden voor onze hoofdcoach Jean-Marc Jaumin.' De Belg is afkomstig van landskampioen Oostende.

'Een goede zaak dat Den Helder terug is in de eredivisie', vindt ook Cees van Rootselaar. De oud-international heeft meegewerkt aan een item voor het tv-programma Studio Sport over de club waar hij veertien jaar speelde, vijf van de zes landskampioenschappen meemaakte en tot de beste acht van Europa reikte.

Van Rootselaar: 'Het is een juiste keus van Den Helder om met jonge Nederlanders en maar twee Amerikanen te beginnen. Dat zouden alle clubs moeten doen. Wil je het basketbal hier ontwikkelen, dan moet je Nederlandse jongens laten spelen. Ik hoop dat Den Helder hiermee doorgaat. Het publiek vindt het mooi. Hou een vaste kern van Nederlandse spelers, is mijn boodschap. Dan kan het hier weer top worden.'

Uitgangspunten

Van Rootselaar beseft dat de club weleens van de uitgangspunten kan afwijken als er veel wedstrijden worden verloren. 'Als ze dan maar niet denken: kom, we halen nog een Amerikaan, dan gaan we beter spelen, meer punten pakken en meer inkomsten genereren. Dat moet je vooral niet doen.'

Teneinde het aantal Amerikanen te beperken, mogen clubs vanaf dit seizoen maximaal vier spelers vastleggen die niet over een Nederlands paspoort beschikken. De eredivisie telt nu 27 Amerikanen, die vooral emplooi hebben gevonden bij Leeuwarden, Zwolle, Nijmegen en Den Bosch.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden