Oude economie maakt verlies nieuwe goed

De winstgroei van beursgenoteerde bedrijven uit de oude economie compenseert de winstdaling in de nieuwe economie. Hierdoor hebben alle Nederlandse beursfondsen samen in het eerste halfjaar van 2000 70 procent meer winst geboekt dan in de eerste helft van 1999....

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal verdienden de beursfondsen in de eerste helft van dit jaar 22,6 miljard euro (bijna 50 miljard gulden), tegen 13,3 miljard (een kleine 30 miljard gulden) euro in de eerste helft van vorig jaar. Bedrijven uit de 'nieuwe economie' (telecommunicatie, informatietechnologie, internet) presteerden slecht. Telecombedrijven zagen hun winst van 232 miljoen euro (511 miljoen gulden) in de eerste helft van 1999 omslaan in een verlies van 942 miljoen euro (dik 2 miljard gulden) nu. Het nettoresultaat van IT-ondernemingen daalde met ruim 6 procent; vier van de zestien IT-fondsen draaiden in het eerste halfjaar met verlies.

De oude economie presteerde aanmerkelijk beter. Opgezweept door de aanhoudende hoogconjunctuur schroefden industriële bedrijven hun winst omhoog met 124 procent tot een kleine 13 miljard euro. Vooral machinebouwers en elektronicabedrijven maakten een winstsprong: plus 437 procent.

Binnen de 'oude economie' zijn de bouw (winst min 52 procent) en de voeding (een bescheiden plus van 4 procent) belangrijke uitzonderingen.

De financiële instellingen met een beursnotering nemen een middenpositie in. De zeventien financials pakten 48 procent meer winst tot een kleine 9 miljard euro.

Van alle aan de beurs genoteerde ondernemingen slaagden er 105 in hun resultaat te verbeteren. Zevenenveertig bedrijven presteerden slechter. Het gezamenlijke verlies van de 21 bedrijven die hun halfjaarrekening in rode cijfers zagen eindigen, bedraagt 2,6 miljard gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden