Oude campings dicht of vernieuwd

Staatsbosbeheer sluit een kwart van zijn natuurcampings, andere worden juist grondig gerenoveerd. Drie campings blijven open in de winter.

Nee, beklemtoont Staatsbosbeheer, de liefde van nogal wat kampeerders voor een stille plek in het groen, met weinig toeters en bellen, is zeker niet bekoeld. Maar de natuurbeheerder zet toch het mes in het aantal natuurkampeerterreinen. Van de veertig campings zijn er het afgelopen jaar vier gesloten en volgend seizoen worden er nog eens zes opgeheven, vooral in het noorden van Nederland.

De afgelopen tien jaar is het aantal overnachtingen op deze campings geleidelijk gedaald. Een enquête onder 2500 kampeerders heeft uitgewezen dat de meerderheid enige luxe op de terreinen toch wel op prijs stelt. Vooral het doen van corvee, zoals het schoonmaken van het sanitair, vormt een belangrijke drempel. Ook werd het niveau van de voorzieningen hier en daar als onder de maat beoordeeld. 'Het was soms nog echt jaren zeventig', verklaart een woordvoerster.

De campings die dichtgaan zijn Grinspôle in Friesland; Schipborg, De Beukenhegge en Hooghalerzand in Drenthe; Altena in Flevoland en De Tonnenberg in Gelderland. Volgens Staatsbosbeheer is het niet rendabel nog te investeren in die terreinen. Ook een rol speelt dat sommige campings zich te dicht bij elkaar bevinden - een erfenis van vroegere aparte boswachterijen - of vlak bij drukke wegen staan. Eerder al verdwenen Mooi Drenthe, Leenstertillen in Groningen, Oostvaardersplassen en Peelvan. Overigens is niet uitgesloten dat de exploitatie door andere partijen wordt overgenomen. Kandidaten hebben zich nog niet gemeld.

Staatsbosbeheer is tegelijkertijd bezig binnen het aanbod een onderscheid aan te brengen. Het plan is vier terreinen het stempel 'comfortabel' mee te geven. Als proef zijn op De Kijl in Schoonoord nieuwe toiletvoorzieningen met privéunits neergezet. Er is ook een overdekte vuurplaats. Voor kinderen is er een speeltuin. Later volgen gelijksoortige aanpassingen op De Vlagberg in Sint Anthonis, het Veerse Gat in Veere en Nieuw Soerel in Nunspeet.

Volgens Staatsbosbeheer zijn de reacties tot dusver gemengd. 'Er zijn bezoekers die al 30, 35 jaar naar dezelfde plek gaan. Als die mogelijkheid verdwijnt, is dat natuurlijk zuur. Maar we krijgen ook veel complimenten over de nieuwe voorzieningen. We letten er ook op dat die ecologisch verantwoord en duurzaam zijn. Op het toiletgebouwen plaatsen we bijvoorbeeld zonnepanelen.'

Naast de natuurkampeerterreinen beheert Staatsbosbeheer ook acht groepskampeerterreinen en een kleine dertig plekken zonder voorzieningen, waar de kampeerder maximaal 72 uur mag verblijven.

De overkoepelende organisatie Stichting Natuurkampeerterreinen onderschrijft de noodzaak tot herstructurering. 'Niet ingrijpen zou uiteindelijk leiden tot sluiting van alle Staatsbosbeheerterreinen.' Volgens de stichting wordt het aantal afvallers in het bestand doorgaans gecompenseerd door de aanwas van nieuwe terreinen. Het totale aantal van natuurkampeerterreinen in Nederland schommelt al jaren tussen de 130 en 140.

KAMPEREN NU OOK MOGELIJK IN DE WINTER

Staatsbosbeheer gaat drie campings voortaan ook gedurende het winterseizoen openhouden. Het gaat om De Vlagberg in Sint Anthonis, Drie in Ermelo en de Veenkuil in Kuinre. De overige campings sluiten in oktober.

Volgens de beheerder wordt hiermee ingespeeld op de behoefte van veel kampeerders om ook buiten het seizoen te kunnen kamperen. Op de deelnemende campings zijn voorzieningen aanwezig die het winterkamperen vergemakkelijken, zoals elektriciteit, verwarmde toiletgebouwen en een vuurplaats met een houtkachel en daarbij een zitgelegenheid.

Staatsbosbeheer bestrijdt dat winterkamperen is voorbehouden aan avonturiers. 'De sfeer in de caravan of tent is gezellig', stelt een woordvoerster. 'Koud is het niet en met een beetje discipline en inventiviteit verdwijnen de kleine ongemakjes als sneeuw voor de zon.'

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden