Oude campagneteams VS nog altijd zwaar in het rood

De strijd om het Witte Huis is in de VS opnieuw losgebarsten. De uitputtingsslag bij de Republikeinen toonde al dat het hard tegen hard gaat. Maar de deelnemers steken niet alleen heel veel energie in hun campagnes, ze moeten ook diep in de buidel tasten. Met alle financiële risico's van dien.

Rudy Giuliani maakte een paar miljoen aan schulden voor zijn campagne in 2008.Beeld ANP

Want zij die het niet halen, blijven vaak met tonnen aan schulden achter. Dat blijkt uit deze maand vrijgegeven documenten van de federale overheid. Hierin wordt een boekje opengedaan over de campagnekosten van afgelopen jaren, meldt de website Politico.

Juist degenen die er in de peilingen het beste voor stonden, maar het net niet redden, blijken diep in de rode cijfers te zitten. Campagneteams van onder meer Democraten Hillary Clinton en John Edwards hebben nog voor tonnen schulden uitstaan bij geldschieters, adviesbureaus of telefoonmaatschappijen.

Maar ook de Republikeinse runner ups ontkomen niet aan de financiële risico's van de race om het Witte Huis. Zo heeft Rudy Giuliani nog heel wat rekeningen niet betaald. Bovendien staan de schulden in sommige gevallen al jaren open, soms zelfs al een decennium.

Miljoenen
Hillary Clinton moest in 2008 de duimen leggen tegen de toen volstrekt onbekende Barack Obama. Clinton was lange tijd dé favoriet voor de Democraten, en de kandidate pompte dan ook miljoenen in haar campagne. Inmiddels probeert Clinton's campagneteam de openstaande schulden af te betalen, onder meer door het verkopen van gegevens van toenmalige aanhangers aan andere Democratische politici. Die gebruiken de namen op hun beurt voor hun eigen campagnes.

De dataverkoop leverde tot nu toe 40,000 dollar op, maar het verkiezingsteam staat nog voor 245,000 dollar rood bij het politieke adviesbureau Penn Schoen Berland, dat de strategie van Clinton uitstippelde. Daarnaast verkocht Clinton voor een paar duizend dollar aan verkiezingsparafernalia, maar ook dat bleef een druppel op een gloeiende plaat. Het Clinton-kamp wilde overigens niet reageren op de vrijgekomen cijfers, volgens Politico.

In vergelijking met de situatie van Republikein Rudy Giuliani zit Clinton er echter nog warmpjes bij. De politicus deed eveneens in 2008 een gooi naar het oval office, waardoor hij nu zit opgezadeld met een tekort van 1,5 miljoen dollar die hij een twintigtal geldschieters nog verschuldigd is. Daarnaast leende Giuliani eveneens 1,1 miljoen dollar bij verschillende instellingen om zijn campagnekas te spekken. Ook die heeft hij nog altijd niet terug betaald.

Onbekend
In hun kielzog volgen oude kandidaten als de Democraat Dennis Kucinich (probeerde het in 2008 en bouwde een schuld op van 504,000 dollar), de Democraat John Edwards (deed een gooi in 2004 en staat voor 333,500 dollar rood) en de Republikein Alan Keyes (301,100 dollar, deed mee in 2000). De meeste namen zullen bij weinigen nog een belletje doen rinkelen, maar hun schuldeisers weten echter haarfijn wie het zijn.

Een opvallende uitzondering in dit rijtje, is senator John McCain. Hij ontbreekt niet alleen in het lijstje met schuldenaars, zijn campagneteam hield zelfs geld over aan zijn poging de nieuwe president van Amerika te worden in 2008. Zo doneerde het McCain-Palin Compliance Fund de afgelopen jaren meer dan 8,57 miljoen dollar aan het McCain Institute Foundation dat geld inzamelt voor de Universiteit van Arizona, de home state van McCain.

Cijfers van de (Republikeinse) deelnemers aan de primaries van de verkiezingen van 2012, zijn nog niet bekend. Maar gezien de lengte en intensiteit van de voorverkiezingen zullen de meesten flink op kosten zijn gejaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden