Oude bedrijvigheid te zien in turflaag

Middeleeuwse zilversmeden in Duitsland, mijnwerkers in het Romeinse Rijk en auto's uit de twintigste eeuw hebben hun sporen achtergelaten in een dikke turflaag in de Zwitserse Jura....

De groep heeft loodconcentraties gemeten in een zesenhalve meter dikke turflaag, die is gevormd in een veenmoeras. De maximale diepte van de boorkern correleren de onderzoekers met ruim twaalfduizend jaar geleden. Het loodstof dat ze hebben gemeten, is in de loop der eeuwen uit diverse windstreken komen aanwaaien.

Uit de turflaag is de geschiedenis te reconstrueren. In de periode van 12.370 tot 5320 jaar geleden, is de loodconcentratie in de lucht - en daarmee in de turf - stabiel geweest, melden de onderzoekers in Science van 11 september.

Daarna is de hoeveelheid loodneerslag geleidelijk aan gestegen. Drieduizend tot tweeduizend jaar geleden was dat een gevolg van loodmijnbouw door de Grieken en later door de Romeinen. In de turfreconstructie is te zien hoe veertienhonderd jaar geleden de Europese loodmijnbouw geleidelijk ten onder ging.

Ook is het begin van de Industriële Revolutie (halverwege de negentiende eeuw) terug te vinden in de turfafzetting, net als de introductie van loodhoudende benzine, die wordt gedateerd op 1936. Vanaf dat moment is de loodconcentratie in de lucht sterk gestegen; begin jaren tachtig zet zich een sterke daling in die is terug te voeren op het gebruik van loodvrije benzine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden