Oudbakken leuzen

Dokter Van der Ploeg, Mien Dobbelsteen en de PvdA, en natuurlijk ook Rutger Castricum en Martijn van Dam.

Om niet makkelijk te doorgronden redenen ontbreekt de 'massieve hersenbeschadiging' van prins Friso bijna totaal in de weekbladen. Zelfs de hordes columnisten laten het onderwerp links liggen. NRC Handelsblad zal er niet rouwig om zijn.


Nee, dan de PvdA. Vooral Vrij Nederland lijkt geobsedeerd te zijn door de opvolgingskwestie. De strijd om het leiderschap van de partij keert in alle geledingen van het blad terug. De rubriek De Week Waarin..., een bespreking van een boek van PvdA-ideoloog Paul Kalma, de politieke beschouwing van Max van Weezel, interviews met werkgeversbaas Niek Jan van Kesteren en schrijver Gerrit Komrij, overal duikt de PvdA op.


In een onverwacht deel van VN staan de pittigste uitspraken over de partij. 'Het komt he-le-maal nooit meer goed met de PvdA. Ik kom uit een PvdA-gezin, en ik weet hoe die partij verweven was met de ziel, de genen, het geweten en noem maar op van de aanhangers. De mensen zijn weg, die mensen zijn verraden, die mensen komen nooit meer terug. PvdA'er zijn was een lifestyle, een levenshouding, een statement. Wat nu resteert is een warrige collectie oudbakken leuzen uit de mond van carrièristen die gulzig loeren naar een vermeend gat in de markt.' Aldus Gerrit Komrij, in een ook anderszins geweldig interview.


Ook HP/De Tijd heeft slecht nieuws voor de PvdA: 'Nederland kan best verder zonder sociaal-democraten.' Het is een somber zinnetje in een verhaal waarin wordt getracht een verband te leggen tussen de PvdA en Zeg 'ns AAA (1981-1993), de veelbekeken comedyserie van de VARA. De vergelijking is goed gekozen.


'In Zeg 'ns AAA kon je vrij nauwkeurig zien wat toentertijd de electorale succesformule van de PvdA was. De partij was een bondgenootschap van enerzijds progressieve intellectuelen en anderzijds kiezers die behoorden tot de ontkerkelijkte arbeidersklasse.' De wat oudere lezers weten het natuurlijk meteen. Het progressieve stel was huisarts Van der Ploeg en haar man Hans Lansberg, de arbeiders werkster Mien Dobbelsteen en haar man Koos. De kop boven het verhaal in HP/De Tijd is vanzelfsprekend 'Zeg 'ns PvdAAA'.


En dan zijn er natuurlijk de media, de tv vooral, in diverse columns en andere stukjes. Joris van Casteren in HP/De Tijd over het optreden van Rutger Castricum in De Wereld Draait Door: 'Die paar minuten televisie hebben zijn carrière verwoest.' Jack de Vries op de pagina ernaast, over Martijn van Dam in DWDD: 'Inmiddels lijkt de mediacratie ook in deze campagne al zijn eerste slachtoffer te hebben geëist.'


Chris van der Meijden in De Groene Amsterdammer, over de nieuwsstroom na het ongeluk van prins Friso: 'Langzamerhand begin ik te verlangen naar vóór Greet Hofmans-achtige situaties, naar een journalistiek die pas spreekt als het van hogerhand mag.' Elma Drayer in Vrij Nederland over Rutger Castricum: 'Maar wie bepaalt welke journalist deugdzaam genoeg is en welke niet?'


Daarmee zijn we terug bij Gerrit Komrij. In VN neemt hij het op voor de media en de manier waarop politici worden ondervraagd. 'Als een politicus niet in staat is om op een beetje overtuigende wijze zijn eigen beleid uit te leggen, kun je er donder op zeggen dat er geen overtuiging is en geen beleid, en dan verdient hij het benaderd te worden zoals elke zwetsende beunhaas die louter uit is op zijn eigen gewin.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden