Oud-woordvoerder Wilders krijgt 18 maanden cel voor verduistering 177 duizend euro uit partijkas

Michael Heemels, oud-woordvoerder van Geert Wilders, is dinsdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Hij heeft 177 duizend euro verduisterd uit de partijkas van de Limburgse PVV-statenfractie en valsheid in geschrifte gepleegd.

Michael Heemels, oud-woordvoerder en ex-Statenlid van de PVV, arriveert bij de rechtbank. Beeld anp
Michael Heemels, oud-woordvoerder en ex-Statenlid van de PVV, arriveert bij de rechtbank.Beeld anp

De voormalig fractievoorzitter van de PVV in het Limburgse parlement en ex-woordvoerder van landelijk partijleider Geert Wilders gebruikte van begin 2012 tot begin 2016 de bankpas en creditcard van de PVV voor privé-doeleinden. Hij heeft niet alleen gemeenschapsgeld gestolen, aldus de rechter, maar ook het vertrouwen in de politiek ernstig geschaad.

'Alcohol, cocaïne, speed. Reisjes en voetbalwedstrijden. Kleding, sieraden, uit eten en spullen voor je huis. Wat kun je allemaal niet kopen als je de beschikking hebt over de creditcard en de pinpas van je werk. Wat kun je goede sier maken naar je vrienden, je partner en je familie', zei de rechtbankvoorzitter in het vlot geformuleerde vonnis.

'Tienduizenden euro's tot je beschikking en geen haan kraait ernaar. Of toch wel? Je moet een verantwoording inleveren over de bestedingen. Oei, dat is lastig. Dat stellen we maar even uit. Er komen lastige vragen: de verantwoording moet toch. Dan maar wat knip- en plakwerk. Een salarisspecificatie is zo gemaakt. En nog één, en nog één. En nog een factuurtje nagemaakt, dan is het klaar. Het leven gaat verder. Weer eens een voetbalwedstrijd, wat nieuwe kleren en een nieuwe bril. Nog wat cocaïne en weer eens naar de kapper. Op reis naar New York.'

Toerekeningsvatbaarheid

Zo leefde de verdachte 'zijn luxeleven op kosten van zijn partij', aldus de rechtbank. 'Alleen in het begin heeft hij zich wel schuldig gevoeld en gedacht dat hij het zou terugbetalen. Maar het hek was van de dam. Het was te verleidelijk, te gemakkelijk. Hij stopte niet met zijn ontoelaatbare gedrag. Zelfs toen alles al was uitgekomen, heeft de verdachte nog geprobeerd een rekening van zijn advocaat met het geld van de PVV te betalen.'

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 22 maanden cel geëist. Advocaat Geertjan van Oosten vond een taakstraf meer passend. Volgens hem was Heemels verminderd toerekeningsvatbaar door zijn drugs- en alcoholverslaving als gevolg van de hoge werkdruk. Daarin ging de rechtbank niet mee. Volgens de rechter was de verdachte volledig toerekeningsvatbaar.

'Hij heeft misschien wel onverantwoord hard moeten werken', aldus de voorzitter in het vonnis. 'Maar niet iedereen grijpt in zo'n situatie naar de cocaïne, niet iedereen licht zijn partij of zijn werkgever zo genadeloos en gedurende zo lange tijd op. In zijn "paniek" heeft de verdachte op zeer geraffineerde wijze gezorgd dat het leek of de boekhouding op orde was.'

Terugbetalen

De rechter bepaalde tevens dat hij het gestolen geld moet terugbetalen aan de PVV. Inclusief accountants- en proceskosten komt dat neer op een bedrag van 183 duizend euro. Sinds zijn ontmaskering heeft Heemels geen werk meer - hij leeft van een ziektewetuitkering.

Heemels verklaarde na afloop 'heel erg geschrokken' te zijn van het vonnis. Of hij in hoger beroep gaat, wil hij eerst overleggen met zijn advocaat. PVV-leider Wilders vond het 'volstrekt terecht' dat zijn voormalige voorlichter is veroordeeld. 'Ik heb er geen medelijden mee', aldus Wilders. 'Het kan niet zo zijn dat je een greep in de kas doet. Het was niet ons geld, het was oorspronkelijk geld van de belastingbetaler.'

Lees hier het interview met Michael Heemels terug

Interview met de in ongenade geraakte spreekbuis van de PVV. 'Diep van binnen dacht ik vaak: val dood. Maar ik voelde me loyaal aan Geert.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden