Oud-wielerprof Teo Muis injecteerde zoon met doping

Oud-wielerprof Teo Muis moet zich voor de rest van zijn leven verre houden van wedstrijden en trainingen. Hij heeft bekend zijn minderjarige zoon, ook wielrenner, doping te hebben toegediend.

Bart Jungmann
null Beeld anp
Beeld anp

De 50-jarige Muis sr fungeerde als begeleider/coach van de talentvolle Muis jr. Daarbij injecteerde vader zijn zoon viermaal met nandrolon. Hij zou dat hebben gedaan 'onder het voorwendsel dat het vitamines betrof', zo valt te lezen in de het verslag van de tuchtcommissie. Muis jr is in 2015 tegen de lamp gelopen na een koers in Vlaanderen.

De zaak kwam dat jaar in de openbaarheid toen Muis jr zich liet interviewen in Het Kontakt, een krant die verschijnt in de Alblasserwaard. Daarin beklaagde hij zich over de hem opgelegde schorsing van vier jaar. Muis jr beweerde dat hij slechts een dopingcontrole had gemist.

In dat artikel kondigde de verontwaardigde Muis jr, destijds 17 jaar, aan in beroep te gaan tegen zijn straf. 'Tijdens een koers in Brussel werd ik er al vroeg afgereden. Flink gefrustreerd ben ik naar huis gereden.

'Eenmaal thuis in Gorinchem bij mijn vader werd ik gebeld of ik op de dopingcontrole wilde verschijnen. Ik had beter terug naar België kunnen rijden, maar dat is achteraf makkelijk praten.'

Maar uit de verslaggeving van de tuchtcommissie blijkt niets van een gemiste controle. In zijn bloed werden juist sporen aangetroffen van amfetamine en nandrolon, een middel dat de spieropbouw bevordert.

In hoger beroep is zijn schorsing later gehalveerd tot twee jaar. Uit de verklaring van Muis sr kan immers worden opgemaakt dat Muis jr onwetend was van de doping.

Ter zitting heeft vader Teo Muis er op aangedrongen zijn veroordeling te anonimiseren. Publicatie van zijn naam zou naar zijn zeggen leiden tot 'onwenselijke gevolgen voor de verhoudingen binnen het gezin'. Dat verzoek is afgewezen, zowel door de KNWU als door de tuchtcommissie.

Slechts twee jaar maakte Teo Muis deel uit van het professionele peloton. Daarbij reed hij voor het Spaanse Orbea, overigens zonder tot grootse prestaties te komen.

Na terugkeer uit Spanje stopte Muis sr met wielrennen. Geïnspireerd door zijn zoon haalde hij de fiets weer tevoorschijn. De laatste jaren deed vader Muis mee aan regionale wedstrijden.

In een interview op de website van sportjournalist Jan Volwerk blikte Teo Muis drie jaar geleden terug op zijn loopbaan als professional. Daarin zegt hij zich altijd verre te hebben gehouden van doping.

'Het is me wel aangeboden. Door ploeggenoten. Maar ik ben er nooit op ingegaan. Ik was veel te bang dat ik gepakt zou worden en ik wilde ook écht niet. Verder wil ik er niets over kwijt. Er is de laatste tijd al te veel over geroepen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden