Oud-VVD-leiders: 3 procent ook in 2014 loslaten

Drie oud-leiders van de VVD vinden dat de drieprocentsnorm ook in 2014 kan worden losgelaten. Dat zeggen ze zaterdagavond in het programma Nieuwsuur. Volgens Hans Wiegel, Ed Nijpels en Jozias van Aartsen moet het kabinet niet vasthouden aan de Europese norm van 3 procent begrotingstekort, als dat schadelijk is voor de economie.

Redactie

Het begrotingstekort mag volgens Europese afspraken in 2014 maximaal 3 procent zijn, maar volgens de VVD-coryfeeën moet die norm niet heilig zijn. Bolkestein: 'Ik ben onder de indruk van het verhaal van het CPB en de Amerikanen dat je moet oppassen met bezuinigen.'

Ook Wiegel zegt dat je de economie niet moet 'kapotbezuinigen'. En Nijpels hierover: 'Als bijvoorbeeld in het kader van het sociaal akkoord het nodig zou zijn om die 3 procent tijdelijk wat op te rekken en je krijgt daardoor een sociaal akkoord binnen handbereik zou ik dat heel verstandig vinden.'

De Volkskrant berichtte zaterdag dat de druk op de VVD en op premier Rutte toeneemt om niet alleen dit jaar maar ook volgend jaar minder te bezuinigen dan gepland. De vakbeweging pleit daarvoor in de onderhandelingen over een sociaal akkoord. Dit betekent dat de Europese begrotingsnorm net als dit jaar moet worden losgelaten.

In het interview met Nieuwsuur zegt Bolkestein ook dat het beter is als premier Mark Rutte na deze regeerperiode stopt als VVD-leider. 'Als ik Rutte zou zijn, zou ik deze periode afmaken en dan zou ik daarna commissaris in Brussel worden'. Volgens Bolkestein, die zelf ook eurocommissaris is geweest, is het onvermijdelijk is dat er na 10 jaar partijleiderschap 'metaalmoeheid' optreedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden