nieuws

Oud-VVD’er Ilona Lagas voert BBB-lijst Eerste Kamer aan, Gert-Jan Oplaat op plek 3

Ilona Lagas wordt het boegbeeld van de BoerBurgerBeweging in de Eerste Kamer. Lagas (67) was decennialang lid van de VVD en heeft een lange politieke carrière achter de rug in de Overijsselse gemeenten Ommen en Nieuwleusen. Vorig jaar stapte ze over naar BBB. Voormalig VVD-Kamerlid en pluimveehouderslobbyist Gert-Jan Oplaat staat derde op de lijst.

Raoul du Pré
Ilona Lagas wordt het boegbeeld van de BoerBurgerBeweging in de Eerste Kamer. Beeld website BBB
Ilona Lagas wordt het boegbeeld van de BoerBurgerBeweging in de Eerste Kamer.Beeld website BBB

Lagas was al kandidaat voor de Provinciale Staten in Overijssel. Die provincie is de thuishaven van BBB-leider Caroline van der Plas en is een van de plekken waar zij veel zetels hoopt te winnen van het vanouds machtige CDA.

De partij heeft haar kandidatuur donderdag bekend gemaakt. Lagas was in de jaren negentig vijf jaar lang VVD-raadslid in Nieuwleusen. Daarna verhuisde ze naar Ommen, waar ze ook weer raadslid werd. Van 2006 tot 2014 was ze wethouder, daarna weer even raadslid en in 2018 nog een tijdje waarnemend wethouder.

Vorig jaar stapte ze over naar BBB omdat ze vindt dat de belangen van het platteland onvoldoende worden behartigd in de politiek. ‘We wonen al 26 jaar op het platteland, tussen de boeren die maar blijven investeren in maatregelen die ze moeten nemen’, aldus Lagas bij haar overstap in dagblad De Stentor. ‘Boeren worden vaak gezien als grote vervuilers, maar als ze stoppen blijven op het platteland alleen maar gepensioneerden over zoals wij. Leegstaande boerderijen verpauperen of worden gebruikt voor criminaliteit.’

Belangrijke rol

De kans is groot dat Lagas een belangrijke rol wacht op het Binnenhof. Alle peilingen wijzen op een stevige opmars van BBB in de provincies en daardoor, indirect, vanaf mei ook in de Eerste Kamer. Op beide niveaus hoopt de partij meer invloed te kunnen uitoefenen op het stikstofbeleid van het kabinet. Dat is, bij gebrek aan voldoende zetels in de Eerste Kamer, ook na de komende verkiezingen waarschijnlijk aangewezen op de steun van een deel van de oppositie.

Nummer drie op de lijst, Gert-Jan Oplaat, heeft ook een lange geschiedenis in de VVD. Hij was onder meer Tweede Kamerlid van 1998 tot 2006. Hij vond destijds al – met Geert Wilders – dat die partij een rechtsere koers moest varen, maar anders dan Wilders bleef hij nog lang binnenboord. In 2021 stapte hij alsnog over naar de BBB. Oplaat is tevens voorzitter en belangenbehartiger van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

Zeer ambitieus

De nummer twee van de kandidatenlijst is Bart Kroon, ‘bestuurder en interim-executive’ uit Utrecht. Op vier staat Robert Croll, voormalig vicepresident bij de rechtbank Zwolle-Lelystad. Nummer vijf is Henk Marquart Scholtz, voormalig officier van justitie. Hij kwam vier jaar geleden al in de Provinciale Staten van Groningen namens Forum voor Democratie maar verliet die partij in 2021 en is daar sindsdien een eenmansfractie. Op nummer zes staat Elly van Wijk, melkveehouder uit Oudewater. Ze was daar ook jarenlang fractieleider van VVD-D66 in de gemeenteraad.

BBB, dat nu nog alleen in de Tweede Kamer is vertegenwoordigd met één zetel, is zeer ambitieus bij de verkiezingen van 15 maart. De partij heeft zich met meer dan 300 kandidaten ingeschreven voor alle provinciale verkiezingen en doet ook in alle waterschappen een gooi naar invloed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden