NIEUWSPOLITIE

Oud-voorzitter ondernemingsraad Nationale Politie krijgt zes maanden cel

Frank G., de oud-voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie, moet zes maanden de cel in. Volgens de Zwolse rechtbank maakte de 58-jarige G. uit Almere zich schuldig aan valsheid in geschrifte en verduistering.

Frank G. zou het budget van de COR van de politie onder andere hebben gebruikt voor een feestje in het Amstel Hotel à 12 duizend euro.Beeld Jiri Büller

De oud-voorzitter liet facturen vervalsen zodat de politie de rekeningen zou betalen, bovendien deed hij privé-uitgaven met de creditcard van de politie. Volgens de rechters heeft G. ‘het aanzien en de integriteit van de Nationale Politie ernstige schade toegebracht’. Bovendien vonden de rechters dat G. ‘geen enkel zelfinzicht toonde in het laakbare van zijn handelen’. 

In december eiste het Openbaar Ministerie nog een jaar cel tegen G. ‘Het feit dat hij met de creditcard van de politie betaalde, was voor hem voldoende om de uitgave als zakelijk te zien’, aldus de officier van justitie destijds. 

De rechtbank legt een lagere straf op, omdat G. zelf maar ‘in beperkte mate financieel voordeel had’ van zijn frauduleus handelen − hij gebruikte het geld niet puur voor zichzelf. Bovendien constateert de rechtbank dat in de jaren dat G. voorzitter was van de COR, de politie te maken had met een chaotische reorganisatie. ‘Er was sprake van onduidelijke regelgeving, gebrekkige aansturing, beperkte controle en gebrekkig toezicht.’

De COR-voorzitter werd in december 2017 ontslagen. De bestuursrechter in Utrecht oordeelde in november 2019 al dat het strafontslag terecht was, omdat G. zich schuldig had gemaakt aan plichtsverzuim. Tijdens zijn voorzitterschap besteedde Frank G. op rekening van de politie meer dan 300 duizend euro in horecagelegenheden, organiseerde hij buitensporige feesten en huurde hij bekenden in zonder oog te hebben voor belangenverstrengeling. Het ging onder meer om overnachtingen in het Amstel Hotel, een prijzige bijeenkomst aan boord van de SS Rotterdam en een duizenden euro’s kostende kerstbijeenkomst. Met een ‘facturencarrousel’ werden de kosten vervolgens onder meer als ‘adviezen aan de COR politie’ ingeboekt en betaald. 

Luxereisjes, 198 flessen Prosecco en een creditcard van de zaak

Eerder oordeelde de rechter al dat het ontslag van Frank G. terecht was. De centrale ondernemingsraad van de politie leefde lange tijd in luxe. Hoe kon dat? Lees hier de reconstructie. In 2016 trad Frank G. terug nadat bekend werd dat hij een feestje had georganiseerd in het Amsterdamse Amstelhotel. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden