Oud-voorzitter IOC Samaranch in Barcelona overleden

AMSTERDAM Juan Antonio Samaranch, de voormalige voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), is woensdagmiddag op de leeftijd van 89 jaar gestorven aan de gevolgen van hartfalen....

De man, die in zijn jeugd fanatiek rolhockeyde, voetbalde en bokste, was tot op hoge leeftijd een invloedrijk official. Na zijn terugtreden als IOC-preses, in 2001, bleef hij als erevoorzitter alle vergaderingen en evenementen bezoeken van de olympische sportorganisatie die hij eigenhandig tot het machtigste ter wereld had gemaakt.

Eind februari kon Samaranch met zijn vaste secretaresse Anni Inchauspe nog worden gespot bij de Olympische Winterspelen van Vancouver. De oud-voorzitter van de Spaanse schaatsbond werd gezien bij de beslissende kür van de Amerikaan Lysacek die de Rus Ploesjenko versloeg. Na de beslissing schuifelde hij, de vertrouwde blauwe sponsorjas aan, aan de arm van Anni naar de uitgang.

Een paar maanden eerder werd nog krachtiger van de broze grijsaard vernomen. Toen maakte Samaranch zich bij het IOC-congres van Kopenhagen sterk voor de olympische kandidatuur van Madrid, de hoofdstad van zijn geliefde Spanje. Zijn zoon, IOC-lid Juanito, leidde de Spaanse poging.

Samaranch, sinds 1966 IOC-lid, vroeg zijn collega’s om een gunst. ‘Ik weet dat het einde van mijn tijd nadert. Ik ben zoals jullie weten 89. Mag ik jullie vragen te overwegen om mijn land de eer te geven om de Olympische Spelen van 2016 te houden.’

De Spelen gingen naar Rio de Janeiro. Madrid eindigde onverwacht hoog: als tweede. De Samaranch-getrouwen, de IOC’er die in 1986 de Spelen van 1992 aan Barcelona gunde, waren nog steeds fors in getal.

In alle commentaren van woensdag kwam naar voren dat de kleine Spanjaard, een haast verlegen man die achter de schermen dictatoriale trekjes vertoonde, de grote maker van de olympische industrie is geweest. Geen belangrijker sportbestuurder in het laatste deel van de vorige eeuw dan Samaranch, zo betoogde de Nederlander Verbruggen die door de Spanjaard in 1996 als invloedrijk wielerpreses in het IOC werd gehaald.

Het IOC was toen van een armlastige organisatie die voortdurend kampte met politieke boycots en financiële debacles, geworden tot een moderne geldmachine. De vijf ringen, het logo van het Internationaal Olympisch Comité, werden onder leiding van Samaranch tot het sterkste merk van de wereld gemaakt.

Sport Pagina 34

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.