Oud-voorzitter Conservatieve Partij: 'Ministers vinden dat May moet opstappen'

Britse ministers zijn het er stilletjes over eens dat Theresa May moet opstappen. Dat heeft voormalig voorzitter van de Conservatieve Partij Grant Shapps beweerd. De prominente politicus ontkende het strijdperk te openen voor Boris Johnson, met wie hij een goede relatie heeft. 

De Britse premier Theresa May.Beeld getty

May beleefde afgelopen woensdag een bijzonder ongelukkige congrestoespraak. Een komiek verstoorde haar speech, ze raakte haar stem kwijt en achter haar begonnen de letters van de congresslogan van de muur te vallen. Hoewel het overmacht was, droeg het bij aan het imago van een zwakke leider.

Van oudsher is de Conservatieve Partij genadeloos waar het gaat om het afzetten van falende leiders, maar in het geval van May zit er een behoorlijk risico aan vast. Haar aanwezigheid houdt de strijdende kampen bijeen. Een vertrek kan leiden tot een gebroken partij, nieuwe verkiezingen en een socialistische regering onder leiding van Jeremy Corbyn. Daarom was het plan om haar in ieder geval te laten aanblijven totdat de Brexit-onderhandelingen afgerond zijn, in het voorjaar van 2019. Zelf heeft ze verklaard de partij naar de verkiezingen van 2022 te willen leiden.

De ontwikkelingen van woensdag hebben de stemming echter doen veranderen. Naar buiten toe verklaarden de leden van haar kabinet dat de toespraak een groot succes was, al hadden televisiebeelden getoond dat ze pas een staande ovatie gaven na daartoe te zijn gemaand. Vanuit diverse hoeken binnen de partij begon kritiek op te duiken. Norman Tebbit, de voormalige luitenant van Margaret Thatcher, schreef bijvoorbeeld dat een goede leider geluk nodig heeft, iets dat May ontbeert. Kamerlid Ed Vaizey, een vertrouweling van David Cameron, verklaarde dat de fractie wil dat ze nog voor Kerst opstapt. De interventie van Shapps is het meest veelzeggend tot nu toe.

Komiek Simon Brodkin verstoort de speech van Theresa May, afgelopen woensdag 4 oktober in Manchester, Engeland.Beeld ap

Volgens Shapps is het weinig zinvol voor May om als een struisvogel de kop in het zand te steken voor alle kritiek. 'Ik vind Theresa een zeer waardig persoon,' vertelde hij op BBC Radio, 'maar helaas heeft ze een verkiezing uitgeroepen die niet goed verlopen is. En we hebben geen nieuwe lancering mogen aanschouwen.' Hij wees op de voormalige premiers John Major en Gordon Brown die nooit uit een diep dal zijn gekropen. Zo'n dertig Tory-rebellen zouden advies hebben gevraagd van collega's die in 2003 achter de succesvolle coup tegen de zwakke leider Iain Duncan Smith zaten.In een reactie zei dei invloedrijke minister van Landbouw Michael Gove dat niemand zijn kop in het zand steekt en dat May 'uitstekend werk' verricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden