Oud-volgeling (66) sekteleider Charles Manson mogelijk vrij na 46 jaar cel

Een volgeling van de sekteleider Charles Manson is door een gevangeniscommissie in Californië voorgedragen voor vrijlating. Leslie van Houten hielp in 1969 mee bij beruchte moordpartijen op rijke mensen in Los Angeles en zit al 46 jaar in de gevangenis. De destijds 19-jarige populaire scholiere Van Houten sloot zich bij de sekte aan nadat ze van huis was weggelopen.

Leslie van Houten tijdens haar hoorzitting in 2016. Beeld ap

In 1971 werd ze tot de doodstraf veroordeeld, maar dat werd later omgezet in een levenslange gevangenisstraf omdat Californië de doodstraf afschafte. Negentien keer werd een verzoek tot vrijlating van de inmiddels 66-jarige Van Houten geweigerd. Van Houten staat bekend als een voorbeeldgevangene. Ze heeft meerdere schooldiploma's behaald en in 46 jaar nog geen enkele regel overtreden. Van Houten toont tegenwoordig berouw. 'Er is helemaal niets in mijn verhaal wat me goed laat voelen over mijzelf', verklaarde ze deze week.

Sekteleider Charles Manson verzamelde vanaf 1967 een groep volgelingen om zich heen op een afgelegen ranch bij Los Angeles. De 'Manson-family' had op het hoogtepunt zo'n honderd leden. Onder invloed van drugs, Bijbelpassages en het The Beatles-nummer Helter Skelter raakte Manson ervan overtuigd dat er een rassenoorlog op handen was. Om zo'n oorlog aan te wakkeren, bereidde Manson moorden op rijke mensen voor.

Roman Polanski

Op 8 augustus 1969 stuurde Manson vier trouwe volgers naar het huis van regisseur Roman Polanski. Daar vermoordden de sekteleden vijf aanwezigen, onder meer zwangere actrice Sharon Tate. Een dag later staken zes sekteleden de zakenman Leno LaBianca en zijn vrouw Rosemary dood.

De destijds 19-jarige Van Houten was alleen betrokken bij de tweede moordpartij. Van Houten beschreef voor de commissie uitvoerig wat haar rol was bij het bloedbad. Ze hield met behulp van een telefoonkoord een kussen over het hoofd van het slachtoffer, terwijl een ander sektelid de vrouw met een mes bewerkte. Later stak ze het inmiddels overleden slachtoffer zelf ook.

Het vorige vrijlatingsverzoek van Van Houten werd in 2013 afgewezen omdat ze volgens de commissie niet kon verklaren waarom een intelligent meisje tot dergelijke gruwelijke daden in staat was. Volgens Van Houten was ze getraumatiseerd door de scheiding van haar ouders en de abortus die ze als meisje onderging. De manipulatieve Manson zou daar op hebben ingespeeld.

Sekteleider Charles Manson in 1971 (links) en 2009. Beeld afp

Gevaar voor samenleving

De inmiddels 81-jarige sekteleider Manson zit zelf ook nog vast. Zijn doodstraf werd in 1971 omgezet in een gevangenisstraf. Manson, inmiddels met een hakenkruis-tatoeage op zijn voorhoofd, heeft twaalf keer vergeefs een verzoek tot vrijlating gedaan. Hij wordt nog altijd gezien als gevaar voor de samenleving. Ook twee andere veroordeelden zitten nog altijd vast.

De gouverneur van Californië Jerry Brown moet nu de knoop doorhakken over de vrijlating van Van Houten. De nabestaanden van de slachtoffers verzetten zich ertegen. 'De leden van de Manson-family waren de terroristen van die tijd', zegt een familielid van de vermoorde LaBianca's.

Leslie van Houten in 2002. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden