Oud-Vindicatrector Stijn Derksen kan zó doorschuiven naar een politieke partij

Beeld de Volkskrant

Stijn Derksen, oud-rector van het Groningse studentencorps Vindicat, hóéfde geen interview te geven aan de Volkskrant over het afgelopen rampjaar voor de ballen, waarin ernstig hoofdletsel, slutshaming en misdragingen in een sushirestaurant de vereniging voortdurend in het nieuws hielden. Hij had 'sodemieter op' kunnen terugmailen op de aanhoudende verzoeken tot een gesprek met de krant. Dat hij dat niet deed, kan alleen maar worden toegejuicht.

Het werd een mooi gesprek dat een nuttige bijdrage levert aan het verder afbreken van de aanstellerige geheimzinnigdoenerij die altijd rond studentencorpora heeft gehangen. Over ontgroeningsrituelen, zooien, het balmos andere mores wordt doorgaans een beetje gefluisterd. Er wordt veelbetekenend bij gekeken, het 'ik kan hier geen enkele mededeling over doen' ligt ze op de lippen bestorven - alsof ze zich nú al het hoofd voorlichting bij Shell wanen.

Dat er onder de mystiek van het corps ook wereldvreemdheid, flauwekul, machtsmisbruik, grootheidswaanzin en het gevoel uitverkoren te zijn schuilgaan, wisten we al. De boeiende aanvullingen uit het vraaggesprek met Derksen betreffen de mate waarin ze bij Vindicat zijn overvallen door de nieuwe tijd.

Een tijd waarin de buitenwereld meekijkt en opvattingen heeft over sletbokalen, geweld en intimidatie tijdens ontgroeningen. Vroeger kon je als corpsbal keihard en zonder consequenties lachen om die opvattingen, want het waren maar meninkjes van burgertjes. Tegenwoordig zijn die burgeropvattingen gemeengoed geworden, ook bij potentiële toekomstige werkgevers en bij het universiteitsbestuur en bij politici en bij burgemeesters en bij het OM. Tegenwoordig hebben ze gevolgen.

Tegenwoordig ventileert een oud-rector op zijn 23ste in de krant het inzicht dat smijten met glazen in een sushirestaurant de noodzaak aantoont van 'een extra les die we moeten leren: wat is beschaafd gedrag?' En dat woorden als 'hoer' niet meer mogen worden gebruikt. 'Vorig jaar had ik zelf nog niet het inzicht dat veel basalere zaken als seksisme en veiligheid onze aandacht vroegen.'

De oefening in zelfinzicht doet denken aan de oproepen tot 'cultuurverandering' die je altijd hoort wanneer in een of andere tak van het bedrijfsleven of het openbaar bestuur een misstand aan het licht is gekomen. Dan trekt iedereen het boetekleed aan, wordt er luidkeels aan zelfkastijding gedaan en worden er 'verandermanagers' ingehuurd die voor aanzienlijke bedragen een 'cultuurverandertraject' inzetten dat alles weer goed moet maken.

Het gebeurde na de grote boekhoudschandalen van het vorige decennium ('soberheid en bescheidenheid' bij Shell na het gelieg over oliereserves). Het gebeurde na de bankencrisis en het pushen van de aan oplichting grenzende consumentenproducten ('Ik zweer dat ik de klant centraal zal stellen'). Het gebeurde na de derivaten en Maserati's bij de woningcorporaties. Het zal ongetwijfeld binnenkort gebeuren bij de nieuwe favoriete bandieten van de samenleving: trustkantoren, belastingadviseurs en machtige mannen in de filmwereld.

En het gebeurt dus bij Vindicat. Als een corpslid zich niet uit zichzelf kan bedenken dat het vernielen van een sushirestaurant sociaal abnormaal gedrag is, als daar 'extra aandacht van het bestuur' voor nodig is, 'dan hebben jullie toch gigantisch onder een steen gelegen?', vroeg de Volkskrant aan Stijn Derksen. 'Ja en daarom is het goed dat die steen nu wordt opgelicht', antwoordde hij professioneel. Hij kan zó doorschuiven naar een politieke partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden