nieuwspresidentsrace VS 2020

Oud-topman Starbucks hint op kandidatuur, tot woede van Democraten: ‘Zo wordt Trump herkozen’

De bijtende kritiek van de Democraten op voormalig Starbucks-topman Howard Schultz, die openlijk flirt met een onafhankelijke presidentskandidatuur, neemt toe. Elke dag krijgt de miljardair de volle laag. Gevreesd wordt dat hij in 2020 zo veel stemmen van de Democraten weg zal nemen, dat president Trump wordt herkozen.

Voormalig Starbucks-topman Howard Schultz onlangs tijdens een bijeenkomst waar hij sprak over zijn nieuwe boek.  Beeld null
Voormalig Starbucks-topman Howard Schultz onlangs tijdens een bijeenkomst waar hij sprak over zijn nieuwe boek.

‘Een enorme fout’, zo noemde de Democratische gouverneur Jay Inslee dinsdag een eventuele kandidatuur van de man die Starbucks groot maakte. Inslee is de zoveelste Democraat die de afgelopen dagen Schultz bekritiseerde, omdat de miljardair als onafhankelijke kandidaat overweegt mee te doen. 

Sommigen zijn zelfs des duivels. ‘Als hij meedoet, begin ik een boycot van Starbucks’, dreigde voormalig Clinton-adviseur Neera Tanden op Twitter.

De Democraten zijn bang voor het ‘rampscenario’: Trump die er opnieuw met het presidentschap vandoor gaat omdat de miljoenen anti-Trumpstemmers twijfelen tussen de Democratische presidentskandidaat en Schultz. ‘Hij heeft een succesvol verleden als zakenman’, aldus Inslee, de gouverneur van Washington. ‘Maar zijn nalatenschap zou flink bezoedeld worden als zijn kandidatuur de herverkiezing van Donald Trump mogelijk maakt.’

De 65-jarige Schultz, die in 2016 nog Hillary Clinton steunde, had tien dagen geleden op een enthousiaster welkom gerekend toen hij aankondigde een gooi naar het Witte Huis ‘in sterke mate’ te overwegen. De miljardair was teleurgesteld in de Democratische partij, waar hij al zijn hele leven op stemde, omdat al te linkse krachten er nu de boventoon zouden voeren. 

Demonstranten betogen in Seattle, waar de opmars van Starbucks begon, tijdens een bezoek van Howard Schultz tegen een mogelijke onafhankelijke kandidatuur van de miljardair.  Beeld null
Demonstranten betogen in Seattle, waar de opmars van Starbucks begon, tijdens een bezoek van Howard Schultz tegen een mogelijke onafhankelijke kandidatuur van de miljardair.

Nare visioenen

Ook de Republikeinen hebben in zijn ogen door Trump te kampen met extremen. ‘Zowel Republikeinen als Democraten zijn op zoek naar een nieuw huis’, meent Schultz. Omdat uit een recente peiling bleek dat 42 procent van de kiezers zich omschreef als ‘onafhankelijk’, ziet hij een kandidatuur als onafhankelijke kandidaat wel zitten. Na een publiciteitscampagne voor zijn nieuwe boek, die drie maanden duurt, zou hij de knoop doorhakken. 

Maar Schultz werd direct bedolven onder Democratische kritiek en neergezet als een ‘spoiler’. Bovendien werd er gedemonstreerd als hij zijn boek signeerde. De Democraten kregen nare visioenen van de stembusgang van 2000, de laatste keer dat een onafhankelijke kandidaat een cruciale rol speelde in een presidentsverkiezing. De progressieve activist Ralph Nader won toen zo’n drie miljoen kiezers voor zich, voor een flink deel Democratische stemmen.

In Florida pakte de kandidatuur van Nader, die zo’n 98 duizend stemmen in de staat won, rampzalig uit voor de Democratische presidentskandidaat Al Gore. Omdat de Republikein George W. Bush met slechts een verschil van 538 stemmen Florida won, werd hij president. Dat scenario dreigt zich in 2020 opnieuw te voltrekken. 

Vermogen van 3 miljard euro

Uit een peiling maandag van Politico blijkt dat een op de drie kiezers over twee jaar een stem op een onafhankelijke kandidaat overweegt. Maar liefst 41 procent van de kiezers die Trump afwijzen, overweegt zelfs te stemmen op zo’n kandidaat van een derde partij. Vooral Democratische kiezers zouden openstaan voor iemand als Schultz.

De Starbucks-miljardair is nu nog vrij onbekend onder de Amerikaanse kiezers. Maar Schultz, die van eenvoudige komaf is, kan in de komende twee jaar rijkelijk putten uit zijn vermogen van zo’n 3 miljard euro om zijn succesverhaal te verkopen. Hoewel de kans op een overwinning klein is, kan hij in een paar staten ervoor zorgen dat Trump uiteindelijk aan de benodigde 270 kiesmannen komt. 

Reden ook waarom Trump hem onlangs over de streep probeerde te trekken door Schultz uit te dagen. ‘Howard Schultz heeft het lef niet om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap’, twitterde Trump. ‘Ik ben het met hem eens dat hij niet de slimste persoon is.’ Miljardair Michael Bloomberg, die overweegt in de Democratische race stap te stappen, zag twee jaar geleden van een onafhankelijke kandidatuur af omdat zo’n stap het anti-Trumpelectoraat dreigde te verzwakken. 

‘Dat risico wilde ik niet nemen en wij kunnen het ons nu ook niet veroorloven’, twitterde Bloomberg richting Schultz. ‘Een onafhankelijke kandidaat maakt geen enkele kans.’ De meest succesvolle onafhankelijke kandidaat van de afgelopen decennia was Ross Perot, ook een miljardair. De zakenman uit Texarkana won in 1992 bijna 19 procent van de stemmen, maar het leverde hem geen enkele staat en kiesman op.

De Texaanse miljardair Ross Perot in 1992 in debat met president George H.W. Bush en de Democratische kandidaat Bill Clinton. Beeld null
De Texaanse miljardair Ross Perot in 1992 in debat met president George H.W. Bush en de Democratische kandidaat Bill Clinton.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden