Oud-studenten Cambridge geven gul aan alma mater

LONDEN De University of Cambridge is erin geslaagd 1 miljard pond (1,2 miljard euro) op te halen bij alumni en andere geldschieters....

Het bedrag, dat twee jaar eerder binnen is dan werd verwacht, zal bovendien worden gebruikt voor beurzen voor studenten uit armere gezinnen. De inzamelactie begon in de aanloop naar het 800-jarig bestaan, dat vorig jaar werd gevierd. Zeker 45 duizend alumni uit de hele wereld hebben tot dusver een bijdrage gestort.

‘Om onze internationale uitmuntendheid te behouden in de strijd tegen concurrenten met meer geld, moeten we verder gaan met investeren in onze studenten en onze staf, in onze collecties en faciliteiten’, zei professor Alison Richard, die als conrector de dagelijkse leiding heeft over de universiteit.

Externe geldstromen
Net als Oxford probeert Cambridge externe geldstromen aan te boren om de topstatus te behouden. Ze verschillen van andere Britse universiteiten doordat ze zijn opgedeeld in colleges, die in sommige gevallen zeer vermogend zijn en gedeeltelijk op eigen benen kunnen staan.

Het extra geld is niettemin meer dan welkom, aangezien de Britse regering vermoedelijk gaat beknibbelen op de universitaire budgetten. Iets wat dan zou gebeuren terwijl er van diverse zijden wordt gemaand in het kader van het nationale belang juist nu te investeren in kennis. Cambridge telt bijvoorbeeld veel innovatieve bedrijven die hun bestaan danken aan het onderzoek aan de universiteit.

Engelse studenten zijn vermoedelijk de eerste die iets gaan merken van de bezuinigingsdrift. Afgaande op de opmerkingen van David Willetts, de nieuwe minister die verantwoordelijk is voor universiteiten, gaat het collegegeld flink omhoog.

Collegegeld
In Engeland en Wales betalen studenten nu bijna 4.000 euro per jaar voor hun studie, een bedrag dat ze kunnen lenen van de overheid. Wanneer ze gaan werken, moeten ze hun schuld aflossen. Volgens Willetts is het huidige systeem echter ‘onhoudbaar’, en zijn studenten ‘een last voor de belastingbetaler’.

Een commissie onder leiding van ex-BP-topman Lord Browne onderzoekt hoeveel het Engelse collegegeld verhoogd zou moeten worden. In de herfst brengt hij verslag uit. Diverse universiteitsbestuurders hebben een verdubbeling bepleit. Schotse studenten betalen juist helemaal geen collegegeld. Dit werd enkele jaren geleden afgeschaft toen de Scottish National Party, die onafhankelijkheid nastreeft, in de regering kwam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden