Oud-stewards Martinair klagen nieuwe werkgever KLM aan

Meer dan tweehonderd ex-Martinair-stewards en -stewardessen die nu in dienst zijn van de KLM, hebben hun nieuwe werkgever voor de rechter gedaagd. Het cabinepersoneel beklaagt zich over de achterstelling in arbeidsvoorwaarden ten opzichte van personeel dat al langer in dienst is van de KLM.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Dat maakte de Stichting Cabinebelangen vrijdag bekend. De zaak komt voort uit de overname van Martinairs passagiersdiensten door de KLM vorig jaar. De arbeidsvoorwaarden van de Martinair-werknemers zijn volgens de stichting bij die overname sterk versoberd.

Zij zouden weer helemaal 'onder aan de carrièreladder' moeten beginnen bij de KLM. 'De oud-Martinair-medewerkers willen dat de KLM hen als volwaardig personeel behandelt en aan hen de waardering biedt die recht doet aan hun eerdere positie en ervaring.'

De Stichting Cabinebelangen stelt dat de KLM niet wil ingaan op haar uitnodiging om te praten over de kwestie. 'Hierdoor is de stap naar de rechter de enige overgebleven optie voor de ex-Martinairders die ten einde raad zijn.'

Volgens de ex-Martinair-medewerkers gaat de zaak ook het huidige KLM-cabinepersoneel aan. Zij stellen dat duizenden KLM-stewards en -stewardessen 'mogelijk hetzelfde lot wacht' nu Air France recent heeft aangekondigd de KLM verder te gaan inlijven.

Onder het cabinepersoneel van de KLM heerst ondertussen ook onrust, zo liet vakbond VNC afgelopen week weten. In zijn tijdschrift VNC Magazine schreef de bond dat het cabinepersoneel van de KLM inmiddels 'leeft in een sfeer van angst' nadat eerder dit jaar twee stewardessen waren ontslagen voor het drinken van een glas wijn tijdens de lunch.

Afgelopen september werd bekend dat de KLM de vrouwen op straat had gezet. Dat deed de luchtvaartmaatschappij omdat de stewardessen de regel hadden overtreden dat cabinepersoneel tien uur voorafgaand aan een vlucht geen alcohol mag drinken. Sinds het ontslag van de twee stewardessen heeft de VNC veel verontruste telefoontjes ontvangen, aldus de bond.

Volgens Ton Scherrenburg, voorzitter van de VNC, heeft het incident voor een 'fikse vertrouwensbreuk' gezorgd tussen het vliegend personeel en zijn werkgever. De KLM stelde in een reactie dat veiligheid prioriteit nummer 1 is. 'Die regels zijn er niet voor niets. Het personeel is daarop getraind en hoort zich daar ook aan te houden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden