Oud-SS’er Boere moet in oktber voor rechtbank in Aken

De 88-jarige Nederlandse oud-SS’er Heinrich Boere moet zich op 28 oktober verantwoorden voor de rechtbank in het Duitse Aken wegens drievoudige moord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Boere werd in 1949 in Nederland bij verstek tot de doodstraf veroordeeld en woont sinds 1954 in het Duitse Eschweiler.

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

De rechtbank in Aken heeft dertien zittingsdagen uitgetrokken voor het proces. De uitspraak volgt op 18 december.

De zaak tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger is de tweede van drie processen tegen voormalige nazi’s in Duitsland dit jaar. Eerder deze week werd de 90-jarige Josef Scheungraber, een voormalige luitenant van de Duitse Wehrmacht, door de rechter in München tot levenslang veroordeeld wegens moord op tien Italiaanse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook in het geval van Boere gaat het om moord op burgers, zo staat in de aanklacht. Boere, zoon van een Nederlandse vader en een Duitse moeder, meldde zich in 1940 bij de Waffen SS aan. In 1943 trad hij toe tot het ‘Sonderkommando-Feldmeijer’, dat als taak had Nederlandse burgers te vermoorden bij wijze van vergelding van acties door het verzet. Hij zou in 1944 drie onschuldige Nederlanders hebben gedood samen met medeplichtigen uit wraak voor aanslagen op NSB’ers.

Na de oorlog werd Boere opgesloten in een kamp in Valkenburg. Daaruit ontsnapte hij in 1947. Twee jaar later werd hij bij verstek veroordeeld wegens drievoudige moord, het verlenen van hulp aan de vijand en deelname in vreemde krijgsdienst. De doodstraf werd later omgezet in levenslang.

Boere bouwde een nieuw bestaan op in Duitsland en kreeg de Duitse nationaliteit. Nadat zijn identiteit was uitgelekt diende Nederland vanaf 1980 meerdere uitleveringsverzoeken in. Die werden niet gehonoreerd omdat een oude Duitse wet uit de oorlogstijd (Duitsland levert geen onderdanen uit) Boere bescherming bood.

Boere kan nu worden vervolgd omdat Duitsland een wet kent die bepaalt dat misdaden gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog nooit verjaren. Of de misdaden in Duitsland of daarbuiten zijn gepleegd doet niet ter zake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden