Oud-socialistenleider Craxi ziet bij hoogste hof celstraf bevestigd

Als oud-premier Bettino Craxi in Italië terugkomt, wordt hij onmiddellijk gearresteerd en in de gevangenis gezet. Dat vloeit voort uit zijn veroordeling door het Hof van Cassatie tot vijfeneenhalf jaar wegens corruptie....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Daarmee is het eerste definitieve vonnis tegen de vroegere socialistische leider een feit. Craxi houdt zich sinds 1993 voor justitie schuil in zijn villa in de Tunesische badplaats Hammamet. Daar behandelen de autoriteiten hem als een vorst. Internationale arrestatiebevelen tegen hem worden door de Tunesische politie niet uitgevoerd.

In dezelfde zaak werden ook acht anderen veroordeeld, onder wie de ex-penningmeester van de christen-democraten Citaristi (vijfeneenhalf jaar), de smeergeldexpert Cusani (vier jaar) en managers van het staatsoliebedrijf ENI en de verzekeringsmaatschappij SAI.

Tegen Citaristi lopen bijna honderd zaken. Zijn slechte gezondheid zal hem misschien de cel besparen. Maar voor Cusani, die in een andere zaak al zeven maanden in voorarrest heeft gezeten, ging gisteren in Milaan de gevangenispoort open.

Deze eerste definitieve veroordeling van Craxi betreft de affaire ENI-SAI. Voor de collectieve verzekering in 1991 van de 140 duizend werknemers van het ENI, een operatie waarmee 750 miljoen gulden per jaar was gemoeid, betaalde de toenmalige eigenaar van de SAI 24,4 miljoen gulden smeergeld aan de christen-democratische en de socialistische partij. De toenmalige ENI-chef Cagliari sloeg in 1993 in de gevangenis de hand aan zichzelf.

De veroordeling van Craxi wordt opgevat als een teken dat de rechters zich niet laten intimideren door de campagne die de rechtse en de laatste tijd ook de linkse politici tegen hen voeren. Alleen een amnestie of gratieverlening kan Craxi nog uit de cel houden voor het geval dat hij in Italië zou terugkeren.

Begin deze maand maakte een delegatie van oude getrouwen een bedevaart naar Hammamet om de zieke Craxi (hij lijdt aan suikerziekte) te troosten en hem het leiderschap aan te bieden van de heropgerichte socialistische partij. Het zou de eerste keer zijn dat een Italiaanse partij wordt geleid door een gevangenisklant.

Ook in veel andere zaken zijn tegen Craxi processen aan de gang of in voorbereiding. Een van de meest delicate zaken is de illegale betaling van 22,5 miljoen gulden aan Craxi door Berlusconi, waarschijnlijk als dank voor bewezen diensten op het gebied van de televisie-wetgeving. Daarover begint binnenkort een proces. De veroordeling van Craxi in de ENI-SAI-affaire is voor Berlusconi het sein om zijn campagne tegen de rechters verder op te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden